Política 16/03/2015

Rajoy demana calma sobre Catalunya: "D'aquí a un any les coses estaran més tranquil·les que avui"

El cap de l'executiu espanyol reitera que cap president negociarà sobre la unitat d'Espanya

Ara
1 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant l'entrevista d'aquest dilluns. EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha enviat aquest dilluns un missatge de calma als seus votants sobre Catalunya. "D'aquí a un any les coses estaran més tranquil·les que avui", ha afirmat en una entrevista a Onda Cero. No ha volgut "avançar esdeveniments" sobre la resposta de l'Estat a una eventual majoria independentista al Parlament després de les eleccions del 27 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Donem temps al temps", ha reclamat Rajoy, convençut que ara la situació política catalana està "més serena" que fa un any, en referència a un suposat refredament del procés sobiranista. No obstant això, ha reiterat que cap president espanyol –ell o qui sigui, ha dit– negociarà mai sobre la sobirania estatal, la unitat d'Espanya i la "igualtat i els drets fonamentals" dels espanyols. Segons ha dit, una "part" d'Espanya no té el "dret a decidir" sobre el futur del conjunt.

El cap de l'executiu central i líder del PP ha negat que la consulta del 9-N fos un referèndum. En tot cas, ha dit, va ser un "simulacre" perquè no hi havia, per exemple, Junta Electoral o "garanties" sobre el resultat. Ha defensat la seva actuació en aquell moment, contestada per una part important de la dreta espanyola, que la va considerar tímida: "Hem actuat amb fermesa i proporcionalitat", ha reblat.

"Aquestes coses es resolen millor amb diàleg", ha conclòs, però sense explicar en quins àmbits es pot negociar. Només ha especificat quins són els límits.

stats