Política 14/12/2016

Rajoy: "Dir que a Espanya hi ha un problema de llibertat d'expressió sembla una broma"

El PSOE reclama la derogació de la Llei 'mordassa' al PP que rebutja la proposta i evita respondre sobre la possibilitat de sotmetre a referèndum la reforma constitucional

Júlia Manresa
2 min
El president Mariano Rajoy i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría durant la sessió de control d'aquest dimecres

MadridDesprés que ahir el Congrés instés al govern del Partit Popular a derogar una de les seves línies vermelles, la reforma laboral, aquest dimecres al matí durant la sessió de control el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha deixat clar que no cedirà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha afirmat que "derogar totes les normes, moltes de les quals tenen efectes positius, no és la millor manera de construir ni fer una aportació a l'interès general". I precisament ho ha afirmat després que el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, li hagi reclamat la derogació de la llei de seguretat ciutadana, la coneguda com a llei mordassa, una normativa que Hernando ha qualificat de "repressiva i ideològica". Però Rajoy creu que "dir avui que a Espanya hi ha un problema de llibertat d'expressió sembla una broma" i que "fora del Congrés" ningú li ha dit "ni una sola paraula" sobre aquesta qüestió. Però el PSOE, per la seva banda, ha deixat clar que té la intenció de presentar una proposició de llei que busca tombar la Llei 'mordassa': "si vostè no la treu ho farem nosaltres", ha etzibat Hernando.

La reforma de la constitució

En aquesta sessió de Control el Partit Popular també s'ha blindat a l'hora de respondre la pregunta del portaveu de Podem, Pablo Iglesias, que ha reclamat a la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, la possibilitat de sotmetre la reforma constitucional a un referèndum. Sáenz de Santamaría, però, ha recordat que per fer-ho caldria convocar després noves eleccions i ha creuat retrets amb el portaveu de Podem que l'ha acusada de considerar un "merder" la democràcia i li ha recordat al mateix temps que Podem compta amb els diputats necessaris per forçar aquesta consulta.

"No facin servir la constitució per atrinxerar-se", ha dit Iglesias que ha afirmat que la reforma és necessària precisament per protegir els ciutadans del PP. "Més solucions i menys conflictes, però ja veig que vostè està més per la segona", li ha respost la vicepresident.

El finançament de les comunitats

Només hi ha hagut una qüestió en la qual Mariano Rajoy ha volgut mostrar-se optimista pel que fa a un nou acord sobre el sistema de finançament de les comunitats autònomes. "La intenció és definir una cartera comú de serveis" i ha volgut deixar clar que els pilars bàsics d'aquesta negociació han de ser "la solidaritat", "la igualtat" i un repartiment "equitatiu en les inversions". En aquest sentit, cal recordar que el nou sistema de finançament de les autonomies es debatrà a la conferència de presidents al Senat el 17 de gener, una reunió que no comptarà ni amb el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ni amb el lehendakari Íñigo Urkullu.

stats