Política 27/06/2015

Rajoy envia al TC el Comissionat per a la Transició Nacional

Laia Vicens / Mariona Ferrer
2 min
La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, després consell de ministres.

Barcelona / MadridTercer intent del govern espanyol de desmuntar la construcció de les estructures d’estat per la via judicial fins ara aquest mes de juny. Fa tot just deu dies que l’executiu de Mariano Rajoy va portar al Tribunal Constitucional (TC) la llei catalana aprovada al març en què es regulen noves estructures d’estat. El mateix dia va presentar també un recurs d’inconstitucionalitat contra l’article de la llei de pressupostos de la Generalitat que preveu la creació de nous llocs de treball públics, un mecanisme que pretenia farcir estructures com la Hisenda pròpia. La tercera estocada va arribar ahir: el govern central envia ara al TC el Comissionat per a la Transició Nacional, que Carles Viver Pi-Sunyer ocupa des del febrer. És un càrrec que depèn del departament de la Presidència i que participa en les reunions del govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, l’executiu de Rajoy ha interposat un conflicte de competències al TC i no pas un recurs d’inconstitucionalitat, ja que la creació del Comissionat no es va aprovar per llei, sinó a través d’un decret. Així ho va voler matisar la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va anunciar la decisió en acabar la reunió del consell de ministres. Santamaría va esgrimir els mateixos arguments que fa quinze dies: considera que el Comissionat és un òrgan que no pretén reformar la Constitució, sinó “determinar el conjunt d’actuacions posteriors a una declaració unilateral d’independència”.

De fet, Viver Pi-Sunyer té la missió “d’impulsar, coordinar i implementar les mesures necessàries per a la culminació del procés de transició nacional i el seguiment de les estructures d’estat”. ¿Això què significa? Segons el mateix Viver Pi-Sunyer, el seu objectiu és encaixar totes les peces de l’engranatge perquè, quan arribi el moment, “tot estigui preparat per a la desconnexió”. “Només caldrà prémer el botó”, va exemplificar en una entrevista a TV3, just després de ser nomenat al mes de febrer. Ahir, però, el govern de Rajoy ja va advertir que recorrerà “totes les decisions” del Parlament i la Generalitat que impulsin la creació de les estructures d’estat. Al seu parer, suposen una “vulneració flagrant de la indissoluble unitat de la nació espanyola” i de “la igualtat dels espanyols”.

El Govern, “cap pas enrere”

Poques hores després, la vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va assegurar que la Generalitat “no farà cap pas enrere” en la construcció d’estructures d’estat i va afirmar que Viver Pi-Sunyer continuarà al càrrec. De fet, Munté va titllar de “ridícul i partidista” el pas del govern central, perquè el Comissionat, va dir, només és una estructura tècnica que serveix perquè el Govern “s’autoorganitzi”.

La número dos del Govern va avisar que trobaran “una solució a cada entrebanc” que posi el govern de Rajoy, que, va dir, està exercint “un setge a la democràcia”.

stats