Política 04/05/2016

Rajoy: "A ningú li ve de gust fer debats, requereixen esforç i preparació"

El president espanyol en funcions retreu a Rivera que, amb 40 escons, pretengui triar el candidat del partit que n'ha tret 123

Ara
2 min
Mariano Rajoy / REUTERS

BarcelonaQueden menys de dos mesos per a les eleccions del 26-J i les maquinàries electorals dels partits ja treuen fum. El PP, com la resta de partits, intenten corregir els errors de l'anterior campanya i aquesta vegada ha assegurat que serà Mariano Rajoy –i no Soraya Sáenz de Santamaría– qui participarà als debats. Ara bé, al president en funcions li fa certa mandra. O almenys així ho ha dit aquest dimecres en una entrevista a la SER: "A ningú li ve de gust fer debats. Un debat suposa una gran responsabilitat, requereix esforç i preparació i no és còmode". Amb tot, ha afirmat que és conscient que és positiu fer debats de cara a la ciutadania per "complir un estàndards democràtics raonables".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant dels líders dels partits rivals que demanen que renunciï a tornar-se a presentar a les eleccions, Rajoy ha assegurat que la seva retirada "no seria bona ni per a Espanya ni per al PP" i que si segueix és perquè tant el seu partit com els ciutadans li van donar suport. "Algú que té 40 escons –Albert Rivera– no pot dir qui ha de ser el candidat d'un altre partit que n'ha obtingut 123", ha sentenciat davant la pressió de Ciutadans perquè faci un pas enrere. A més, ha lamentat, un cop més, que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, no estigui disposat a parlar amb ell.

Sigui com sigui, Rajoy pretén mantenir-se al capdavant del partit perquè considera que està "en bon moment" per molt que el PP s'hagi vist esquitxat per múltiples casos de corrupció. "A mi mai m'ha citat un tribunal", ha dit ras i curt.

Bona tendència de l'atur

Després que s'hagin fet públiques les últimes dades de l'atur, les xifres del qual tornen a caure, Rajoy ha celebrat que es vagi en la bona tendència tot i que considera que encara queda molt per fer. En tot cas, ha subratllat que Espanya és el país que més ha reduït el dèficit en quatre anys i que això ho ha fet "creant ocupació" al mateix temps.

Els recursos davant del TC

El president en funcions ha justificat l'allau de recursos que el seu executiu planteja al Tribunal Constitucional (TC) contra les lleis del Parlament de Catalunya. Segons Rajoy, malgrat el compromís que va assolir amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de fer "un esforç" per "evitar" o reduir "al mínim" la dinàmica dels litigis al TC, considera que "sempre que algú se salta una llei és evident que és millor que resolgui el TC que no pas que quedi una llei inconstitucional en vigor". També ha assegurat que malgrat les discrepàncies entre els dos executius "en temes concrets", la relació entre administracions "ha funcionat amb normalitat".

stats