Política 29/10/2016

Rajoy, investit president amb l'abstenció d'un PSOE fora de combat

Els socialistes voten dividits: 15 diputats trenquen la disciplina de vot, entre ells els 7 del PSC

Dani Sánchez Ugart
2 min
Mariano Rajoy / EFE

MadridMariano Rajoy ha estat investit president del govern espanyol aquest dissabte amb els vots del seu partit, de Ciutadans i Coalició Canària i l'abstenció de la majoria de diputats del PSOE, que ha votat dividit com estava previst, amb 15 diputats que han insistit en el 'no', tot i la decisió del comitè federal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els dos diputats socialistes de les Illes Balears han votat que no a la investidura, com han fet també els set diputats del PSC. Alguns diputats socialistes, a més, han votat abstenció "per mandat imperatiu". També hi ha hagut altres diputats, com l'aragonesa Susana Sumelzo, Margarita Robles, Odón Elorza o María Luz Martínez Seijo, que s'han mantingut en el no. En total, Rajoy ha rebut 170 sís, 68 abstencions i 111 nos.

Just després de ser investit, Rajoy ha afirmat que intentarà "buscar acords i entesa amb tothom". Rajoy ha anunciat que el govern el donarà a conèixer dijous a la tarda, mentre que els ministres juraran divendres, el mateix dia de la primera reunió del nou gabinet del president espanyol. "No renunciaré a la unitat d'Espanya ni a la sobirania nacional", ha afirmat Rajoy en declaracions als periodistes als passadissos del Congrés.

El president electe encara el seu segon mandat amb un govern en minoria condemnat al pacte. Però ha incrementat la duresa en el seu discurs i, tot i mantenir la mà estesa al diàleg per intentar assegurar-se un executiu durador, ha marcat les línies vermelles de la seva política. Rajoy no pensa renunciar a les seves reformes, per molt polèmiques que hagin estat entre l'oposició, i ja posa com a condició perquè la legislatura segueixi avançant tenir uns pressupostos aprovats a temps. "He fet el discurs que havia de fer, que és continuació del de l'altre dia", ha afirmat el president després de ser investit. "No demano carta blanca ni un xec en blanc", ha afegit.

Davant seu, Rajoy ha tingut un PSOE fora de combat, amb un nou discurs del portaveu parlamentari del partit, Antonio Hernando, que no ha estat capaç de reivindicar-se com a oposició, rol que ha quedat monopolitzat per Podem i les forces més petites de l'arc parlamentari. Entre aquestes forces, ha destacat el discurs del portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, que ha generat algun moment de tensió amb els socialistes, a qui ha acusat de "traïdors".

Calendari

Rajoy es podria prendre ara amb calma els següents passos per jurar el càrrec davant el rei i formar el seu nou govern. Fonts de la Moncloa expliquen que els ministres podrien quedar nomenats fins i tot dimecres, tot i que si s'accelerés la maquinària constitucional hi podrien quedar dilluns mateix.

stats