Política 18/06/2016

Rajoy respon a Rivera i apel·la al vot útil de dretes

El PP s’irrita pels vetos de C’s i avisa que votar-los en circumscripcions petites beneficia l’esquerra

Dani Sánchez Ugart
3 min
Mariano Rajoy va ser ahir a Guadalajara, on el 20-D es van disputar un diputat amb C’s.

GuadalajaraMariano Rajoy encara l’equador de campanya amb optimisme. El líder del PP està convençut que aquestes setmanes li estan servint per agafar força i mobilitzar el seu electorat, i ha apujat el nivell de confiança en si mateix, amb la mateixa intensitat que ha incrementat les crítiques als seus opositors. Per això, si al debat electoral de dilluns es va veure un tots contra ell, a aquestes altures de la campanya és el PP qui ha abraçat aquesta lògica, i està explotant l’estratègia del Rajoy contra tots. També contra el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Els vetos del polític català a la seva figura han irritat i molt el PP, que està intensificant els atacs a la formació taronja.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy va donar una mostra clara d’això ahir des de Guadalajara. En un acte dedicat a les dones, i en què va estar acompanyat de l’expresidenta de Castella-la Manxa i secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, el candidat del PP va fer una crida al vot útil de dretes, especialment a les circumscripcions electorals petites, on els suports a Ciutadans poden acabar afavorint el PSOE o fins i tot Units Podem. Va posar d’exemple el que va passar a les eleccions autonòmiques, quan el partit de Rivera no va tenir representació i això va acabar afavorint el PSOE i deixant sense majoria absoluta el PP de Cospedal, que va passar a l’oposició per un acord dels socialistes amb Podem. “És una lliçó important per al futur”, va dir, en un intent de capitalitzar tot el vot conservador a les províncies amb pocs habitants, que entronca amb l’estratègia d’acostament al món rural que ha seguit aquests dies.

L’elecció de l’escenari no va ser casual. A Guadalajara el 20 de desembre Ciutadans va obtenir un diputat, igual que el PSOE i el PP. Però els populars es van quedar a només un grapat de vots de doblar-los i arrabassar-los-hi. El PP confia fer-ho en aquesta segona volta, tot i que l’enquesta del CIS indica que el candidat a batre serà el de Podem, que amb l’aliança amb IU milloraria el resultat i obtindria representació a la província.

Rajoy manté la seva aposta per un govern de gran coalició presidit per ell, i continua descartant presentar-se a la investidura si no té lligats els suports necessaris. A més, per encendre els votants de dretes, va advertir que “l’única alternativa” a aquesta fórmula és un tripartit format per Podem, els socialistes i Ciutadans, perquè, com en les anteriors eleccions, els socialistes i els liberals “no sumen”.

Satisfets amb la campanya

A poc més d’una setmana per a les eleccions, l’entorn del president en funcions indica que estan satisfets de com s’està desenvolupant la campanya, i pronostiquen que el PP millorarà els resultats del 20-D. El partit posa en valor la proximitat que està mostrant Rajoy, i afirmen que és l’únic candidat que està “trepitjant el carrer”. D’altra banda, algunes faccions del partit veuen amb preocupació la desfeta que, segons ells, està patint el PSOE, l’únic aliat amb qui poden sumar, especialment després que Rivera hagi fet explícits els seus vetos a Rajoy i el seu entorn. El ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, es va referir ahir a aquesta estratègia del partit taronja, i va recomanar al seu líder que no els digui com s’han d’organitzar: “No ens posem a les cases dels altres”, va reclamar, abans d’aconsellar a Rivera “estudiar-se una mica més” i “quallar”.

stats