Política 10/02/2020

El PSOE suma el delicte d'apologia del franquisme a la reforma del Codi Penal

"En democràcia no s'homenatja dictadors ni tirans", diu la portaveu del partit, Adriana Lastra

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Un grup de manifestants d'ultradreta a Montjuïc

MadridQuaranta-cinc anys després de la mort de Francisco Franco, un govern espanyol posa per primera vegada sobre la taula la creació d'un nou delicte d'exaltació o apologia del franquisme. El PSOE ha anunciat aquest dimarts que té la intenció d'incloure en l'àmplia reforma del Codi Penal que prepara la tipificació d'aquesta figura, que en països com Alemanya o Itàlia, aplicat al nazisme i al feixisme, pot comportar penes màximes de tres i quatre anys de presó, respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acord entre els socialistes i Unides Podem per al govern de coalició ja concretava la necessitat de prohibir l'enaltiment i l'exaltació del franquisme, però no estipulava si per la via administrativa o penal, amb penes de presó. Aquest dilluns la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha promès incloure-la dina la futura reforma del Codi Penal que està estudiant el ministeri de Justícia. Tot i que Lastra ha afirmat que ja hi ha un esborrany preliminar de l'abast de la reforma, fonts de Justícia assenyalen a l'ARA que tot just estan en una fase d'estudi "embrionària".

"Exhumarem les víctimes del franquisme que encara hi ha a les fosses comunes, retirarem la simbologia franquista que encara queda en llocs públics i reformarem el Codi Penal perquè l'apologia i l'exaltació del franquisme siguin al final un delicte. En democràcia no s'homenatja dictadors ni tirans", ha remarcat Lastra durant un esmorzar informatiu a Madrid acompanyada de bona part dels ministres socialistes del govern de Sánchez. Es tractaria d'una mesura més en la direcció iniciada pel govern espanyol amb l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos.

Una qüestió de "dignitat democràtica"

En aquest sentit, el líder de Podem i vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha donat la benvinguda a la reforma tot i que ha admès no saber-ne els detalls. En una entrevista a La Sexta ha assenyalat que es tracta d'una "qüestió de normalitat democràtica" perquè ja passa en altres països europeus com Alemanya i Itàlia. "Haver hagut d'esperar 45 anys no parla bé de la nostra democràcia. És una qüestió no només de justícia per a les víctimes del franquisme, sinó també de dignitat democràtica", ha puntualitzat. I, en la mateixa línia de Lastra, ha afegit: "Un país democràtic no fa homenatges a una dictadura".

Els comuns ja van proposar al Congrés tipificar com a delicte l'exaltació del franquisme el 2017. Llavors el PP encara era al govern i la proposta no va prosperar. Fins ara, de fet, els delictes d'odi sempre han estat la via per a denúncies relacionades amb el franquisme, amb poc recorregut als tribunals. L'exministra de Justícia i actual fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, va rescatar la mesura a finals del mandat en funcions després de l'acte d'homenatge a Franco durant l'exhumació. Ara és una iniciativa més en el meló obert al govern espanyol per la reforma del Codi Penal, a més del delicte de consentiment sexual i de la rebaixa del de sedició.

stats