Política 15/03/2016

Requejo, Perez Tapias o De Carreras: JxSí, CSQP i la CUP acorden les primeres compareixences per la comissió del procés

El PP no vota la llista acordada com a "protesta" perquè no han tingut accés a l'acord fins al moment d'anunciar-se

Laia Vicens
2 min
Requejo, Perez Tapias o De Carreras: JxSí, CSQP i la CUP acorden les primeres compareixences per la comissió del procés

BarcelonaLa comissió del procés constituent ha començat a caminar i ja ha citat les primeres 12 persones perquè compareguin al Parlament i expliquin què és i com s'ha de fer un procés constituent. Els primers noms que passaran per la comissió que presideix Lluís Llach han estat acordats pels grups de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP. De fet, el diputat del PP Santi Rodríguez no ha votat la llista per mostrar el seu enuig, ja que ha explicat que s'ha assabentat de la llista acordada just al moment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera llista de noms, entre els quals només hi ha dues dones, es manté oberta a noves propostes. Hi predominen els catedràtics en ciència política i en dret constitucional:

  • Mercè Barceló, catedràtica en dret constitucional a la UAB
  • Josep Maria Vallès, exconseller de Justícia durant el tripartit
  • Joan Subirats, catedràtic de ciència política
  • José Antonio Pérez Tapias, exdirigent del PSOE
  • Francesc de Carreras, catedràtic en dret constitucional a la UAB
  • Albert Noguera, professor en dret constitucional
  • Marco Aparicio, doctor en dret públic a la UDG
  • Oriol Homs Ferret, president de l'Associació Catalana de Sociologia
  • Jordi Matas, catedràtic en ciència política a la UB
  • Encarna Bodelon, directora del Grup Antígona i professora de Filosofia del dret a la UAB
  • Ferran Requejo, catedràtic en ciència política a la UPF
  • Antoni Abad, professor en dret constitucional a ESADE

Tots ells compareixeran en la primera fase de la comissió, que començarà a partir del 5 d'abril, per explicar el seu punt de vista i la seva experiència del que consideren què és i com s'hauria de fer un procés constituent. El diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Coscubiela ha afirmat que són persones "amb bagatge" i ha opinat que el fet que participin de la comissió "és una bona manera de començar". Des de Junts pel Sí, Marta Rovira ha indicat que els primers citats a comparèixer "tenen experiència i poden aportar coneixements i experiències comparades".

Per part de la CUP, Joan Garriga 'Nana' ha manifestat que els cupaires es fixaran especialment en els processos que han seguit altres països per elaborar una constitució i sobretot, en els models de participació ciutadana que s'hi vinculen, així com els tipus de referèndums que s'han impulsat per referendar les constitucions.

"Que consti la no participació com a protesta"

En el tràmit per votar l'acord sobre les compareixences, el diputat del PP Santi Rodríguez ha demanat que consti a l'acta de la comissió que el seu partit no hi participa "com a protesta" perquè no ha tingut accés a la llista de noms acordats fins al moment que Lluís Llach els ha llegit. "Aquesta comissió no només exclou una part de la societat catalana, sinó que té la voluntat explícita de fer-ho", ha lamentat Rodríguez.

El diputat del PP, l'únic diputat unionista que participa de la comissió (Ciutadans i PSC van declinar assistir-hi), ha demanat que per la "mínima dignitat de la comissió" caldria suspendre la sessió per tenir temps per posicionar-se.

En una roda de premsa posterior, Santi Rodríguez ha titllat de "cacicada de l’alçada d’un campanar" el fet que s’aprovi la llista de compareixents sense comptar amb el PP. Unes "formes molt poc democràtiques", ha dit el diputat popular.

stats