CORRUPCIÓ
Política 03/02/2016

Rita Barberá defensa la seva innocència, pressionada pel PP

Si fa una setmana el mateix Mariano Rajoy deia sobre ella que era una persona que estava “neta”, ja que de moment no estava investigada, ahir diverses veus van decidir marcar distàncies amb l’actual senadora

Salvador Almenar
2 min
Gairebé tots els regidors del govern de Barberá estan imputats per blanqueig.

ValènciaL’incert escenari polític espanyol ha obligat el Partit Popular a endurir les seves línies vermelles contra la corrupció. L’operació Taula, que ha suposat la imputació de la pràctica totalitat del grup municipal del PP a l’Ajuntament de València, ha fet que la direcció del partit hagi hagut de prendre mesures, com la creació d’una gestora, per intentar salvar la seva imatge. Immers en una greu crisi de credibilitat, la direcció estatal del PP considera que no pot tolerar cap tipus de declaració que projecti una idea de tebior amb la corrupció. Per aquest motiu, el canvi en el to sobre l’exalcaldessa de València, Rita Barberá, ha sigut notable. Si fa una setmana el mateix Mariano Rajoy deia sobre ella que era una persona que estava “neta”, ja que de moment no estava investigada, ahir diverses veus van decidir marcar distàncies amb l’actual senadora. Fins i tot el president va dir que el partit actuarà amb ella “com amb qualsevol altre militant”, i va deixar oberta la possibilitat d’expulsar-la del PP i reclamar-li l’acta si finalment resultada imputada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Barberá nega “finançament il·legal”

Aquesta pressió va fer que finalment Barberá hagués d’explicar-se. Al vespre, en un comunicat, va assegurar que durant la seva gestió no es va “falsejar” cap contracte, ni hi va haver “comissions ni desviament [de recursos públics] a finançament il·legal”. La suposada implicació en la trama de blanqueig de comissions de la seva germana -que va ser la seva cap de gabinet al consistori- i el testimoni d’una exassessora del grup municipal -que ahir va assegurar a la Guàrdia Civil que es va negar a donar els 1.000 euros que li va demanar el partit abans de les eleccions municipals perquè pensava que “clarament era blanqueig” de capitals- fan que cada vegada menys persones al PP pensin que l’exalcaldessa pogués quedar totalment al marge del que passava al seu Ajuntament. Per aquest motiu, càrrecs del partit, com el portaveu al Congrés, Rafael Hernando, o la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, van reclamar a l’exalcaldessa que doni explicacions sobre la situació que ha portat a la imputació dels regidors del seu govern i del seu cercle estret de col·laboradors. La presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes, va deixar entreveure que hauria de deixar l’escó.

stats