Política 17/05/2018

Rivera demana allargar el 155 amb més control a TV3 i Mossos

El líder de Cs empeny Rajoy a ser més dur, però el president s’hi resisteix

Dani Sánchez Ugart
3 min
Rivera i Rajoy en una reunió a la Moncloa

MadridAlbert Rivera va constatar ahir davant de Mariano Rajoy dues coses: que en el bloc del 155 és qui aposta per una línia més dura contra els independentistes catalans, i que, tot i l’aparent voluntat del president espanyol de mantenir el bloc unit, el líder de Ciutadans comença a despenjar-se dels consensos. La reunió que van mantenir ahir ells dos a la Moncloa va servir a Rivera per oficialitzar la petició que fa dies que repeteix: que cal allargar el 155. En una trobada de poc més d’una hora de durada, els dos líders unionistes van despatxar la situació actual després de la investidura de Quim Torra com a president de la Generalitat i van constatar que no estan d’acord en els pròxims passos que han de fer. Rivera no vol esperar ni un minut després que decaigui l’actual intervenció de l’autonomia (ho farà automàticament un cop nomenats els consellers del Govern), i Rajoy s’estima més esperar i respondre “a cada il·legalitat”, segons van explicar fonts de la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder taronja va exigir a Rajoy -que l’havia relegat a una reunió 48 hores després de la que va mantenir dimarts amb el secretari general socialista, Pedro Sánchez, en una mostra de l’estat de salut de les relacions en el triangle del 155- que estengui la suspensió de l’autonomia i que l’ampliï per passar a controlar aspectes que van quedar fora de l’anterior intervenció. Concretament, Rivera va demanar incrementar el control “efectiu” dels comptes de la Generalitat: “Cal corregir errors, i simplement amb el FLA no n’hi ha prou”. També va sol·licitar més incidència en els Mossos d’Esquadra, que “són una força de seguretat de l’Estat i no poden estar en contra de l’Estat”. A més, va exigir controlar TV3, perquè “no poden fer propaganda del separatisme”. El president de Cs va dir que hi ha hagut declaracions dins de la televisió pública que van “en contra de l’Estatut”, en referència a al·legats independentistes, i va dir que calia corregir-ho. És a dir, va apuntar a la necessitat de prohibir que aquestes manifestacions puguin aparèixer a la televisió. Finalment, també va demanar que es limiti l’acció exterior de la Generalitat, després que Torra anunciés en el debat d’investidura la seva intenció de recuperar les oficines de representació de la Generalitat al món.

Per a Rivera, ampliar el 155 és l’“opció més moderada” vistes les declaracions de Torra, que, segons va assegurar el líder taronja, vol seguir treballant “en contra de l’Estat” i per això està justificat l’allargament de la intervenció. “No és moment ni de contemplacions ni de bonismes”, va considerar Rivera, que ha abraçat la línia dura amb un notable èxit demoscòpic i veu amb preocupació una possible desescalada del conflicte. Rajoy, però, no hi està disposat. Fonts de la Moncloa van esforçar-se a destacar la bona sintonia entre els dos líders, però Rivera va admetre que el president espanyol no havia acceptat les seves demandes.

La resposta de Rajoy a partir d’ara consistirà a respondre a cadascuna de les eventuals il·legalitats que cometi l’executiu entrant de Torra, però ni tan sols asseguren que la primera resposta si això passés sigui iniciar els tràmits per recuperar l’article 155. La resposta serà “proporcional”, van precisar les fonts. I és que Rajoy, que ja veu Rivera com el seu principal rival a les urnes, prefereix la foto d’unitat amb el PSOE, que, tot i que últimament ha apujat el to, no és partidari de prémer el botó nuclear del 155 a les primeres de canvi.

Reforma del Codi Penal

A més, Rivera també va anunciar que ha proposat al PSOE i el PP una reforma del Codi Penal perquè els “pròfugs” de la justícia no es puguin presentar a les eleccions, per barrar el pas a Carles Puigdemont en uns eventuals nous comicis. També va sol·licitar que no puguin cobrar un sou públic. Fonts del PP van explicar que això ja es negocia amb el partit taronja, com també les mesures per a un eventual nou 155. Tanmateix, són reticents a donar per fet que hi haurà limitació del sufragi passiu, perquè afecta un dret fonamental i té complicacions legals. El bloc del 155 també estudia endurir el Codi Penal per encaixar els fets de l’1-O en el delicte de rebel·lió, com va proposar Pedro Sánchez dimecres. El PP va reconèixer també que estan en converses per fer aquestes modificacions, que no serien aplicables a la causa que hi ha al Tribunal Suprem.

stats