Política 16/09/2019

Una última oferta de Rivera incrementa la incertesa de la investidura

Cs demana a canvi de l'abstenció el compromís de Sánchez que no indultarà els líders del Procés

Laia Forès / Germán Aranda / Ot Serra / Marc Toro
5 min
Albert Rivera ahir durant la seva intervenció al Congrés de Diputats.

Madrid / BarcelonaEl líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha sorprès aquest dilluns amb un moviment d'última hora per evitar la repetició electoral i que incrementa la incertesa sobre la investidura de Pedro Sánchez. Rivera ha ofert al líder del PP, Pablo Casado, un "solució d'estat" per abstenir-se en la investidura del president del govern en funcions a canvi que el PSOE es comprometi a quatre qüestions: no indultar els presos polítics si hi ha condemna, "planificar" l'article 155 a Catalunya per activar-lo si el Govern no "acata" la sentència del Procés, trencar el "pacte amb Bildu a Navarra" i no apujar impostos. "Si el senyor Torra desacata la sentència i torna a la desobediència, Espanya ha de tenir preparada la resposta", ha assegurat Rivera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta només podria tirar endavant si el PP també s'hi suma i per això Rivera s'ha reunit amb Casado aquesta tarda en una trobada que ha durat més de dues hores, però que ha acabat sense una posició clara del PP. El recorregut del moviment del president de Cs és limitat i, de fet, fonts socialistes ja han advertit que no hi ha "raons objectives" per posar aquestes condicions. El mateix Sánchez ha argumentat que "no hi ha obstacles reals" perquè el PP i Cs facin una "abstenció tècnica" i desbloquegin la investidura.

El PSOE no veu la necessitat de comprometre's amb els punts que planteja Cs perquè rebutja algunes de les premisses. Per una banda, Sánchez ha assegurat en declaracions als mitjans que el govern de Navarra "defensa la Constitució" i que no hi ha "cap pacte amb Bildu" en la coalició amb Geroa Bai i Podem que presideix la socialista María Chivite. Va ser possible, amb tot, gràcies a l'abstenció dels abertzales.

Per una altra banda, Sánchez s'ha obert a tornar a aplicar el 155 si és necessari. "En cas que hipotèticament les forces independentistes tornessin a situar Espanya davant una situació de trencament de l'Estatut i de la Constitució, el govern actuaria amb la mateixa contundència i proporcionalitat. Pel que fa a l'aplicació de l'155, ja ho vam fer quan érem a l'oposició", ha indicat. Tanmateix, el PSOE no ha parlat en cap moment -tampoc en un extens comunicat fet públic a última hora de la tarda- que hagi assumit el compromís de no indultar els líders del Procés si són condemnats a penes de presó. Finalment, pel que fa a la política econòmica, el president en funcions ha afirmat que "l'objectiu del PSOE és reduir la càrrega fiscal de les famílies i dels autònoms d'aquest país".

La pilota és al terrat de Sánchez

Després de la reunió amb el PP, Rivera ha reclamat a Sánchez que es comprometi en públic i per escrit a complir les seves condicions a canvi de facilitar-li la investidura. "Ara és Sánchez qui ha de moure fitxa", afirma Ciutadans en un comunicat. Casado, que tampoc ha fet declaracions després de la trobada amb el líder de Cs, ha destacat en una nota escrita que "hi ha coincidència amb les reclamacions a Pedro Sánchez sobre política territorial, constitucional i econòmica" que ha fet Ciutadans, però fins aquest dimarts no revelarà si se suma a la proposta de Rivera. De la seva decisó en depèn que Cs s'abstingui. O els dos partits o cap. Igual que Cs, el PP també demana un pas endavant del líder del PSOE. "La pilota continua al terrat de Pedro Sánchez", afirmen els populars en el comunicat.

En la línia del PSOE, el PSC ha rebatut aquest migdia totes les condicions de Cs per abstenir-se en una investidura de Sánchez i li ha respost que ara mateix ja no hi ha "cap raó objectiva" ni "cap obstacle" per bloquejar un govern socialista. El secretari d'organització del partit, Salvador Illa, sí que ha parlat dels indults i ha deixat clar que fins que no hi hagi sentència no es pronunciaran sobre la idoneïtat o no de la mesura de gràcia -que el partit ja ha defensat en el passat i que podria reivindicar depenent de la duresa de la més que probable condemna.

Rivera es mou en un moment de debilitat

Rivera sosté que la seva proposta al president del govern en funcions és generosa. "Ens movem. Som generosos. I ara és Sánchez qui ens ha de dir si substitueix la supèrbia per la generositat i l'egoisme pel sentit d'estat", ha dit el número u de Cs dilluns al matí. Un gir de guió que ha impulsat Rivera a última hora per evitar la repetició electoral però també amb l'ull posat en la hipotètica campanya electoral, en què podrà escenificar que es va moure per evitar els comicis. A més, les enquestes no acompanyen Rivera, que podria veure com baixa de la tercera a la quarta posició i s'allunya del PP en la lluita per l'hegemonia de la dreta.

La proposta de Rivera ha tingut bona acollida entre algunes figures de la política estatal, com l'exministre José Manuel García Margallo, que a través de Twitter ha mostrat la coincidència "absoluta" amb les tesis del líder de Cs. Fonts del PP han respost a Rivera alertant que Sánchez s'ha negat a totes les seves propostes d'acostament, tant pel que fa a un acord de govern a Navarra com a un acord en política fiscal i una actuació conjunta i consensuada a Catalunya. Han afirmat, per tant, que "és Pedro Sánchez qui ha de contestar a Albert Rivera, perquè ara per ara ha rebutjat totes aquestes propostes del PP". Amb tot, asseguren que "Casado està disposat, com sempre ha fet, a reunir-se tant amb Albert Rivera com amb Pedro Sánchez".

El PSOE fa mesos que demana l'abstenció de l'oposició, però l'oferta de Rivera arriba a l'últim minut, en plena ronda de contactes de Felip VI amb els partits polítics per veure si Sánchez té prou suports per ser investit president. Els líders de Ciutadans, el PP i Unides Podem aniran aquest dimarts al Palau de la Zarzuela. La jornada serà clau per saber si hi ha investidura abans del 23 de setembre o si es convoquen eleccions el 10 de novembre.

Preocupació a Unides Podem

L'actor que quedaria fora d'aquestes possibles enteses seria Unides Podem, que per boca del cap de files d'En Comú Podem, Jaume Asens, ha mostrat la preocupació per la rèplica del PSOE. "Demanem a la direcció socialista, molt especialment al PSC, que rebutgi molt rotundament aquesta porta oberta. Demanem que la tanqui", ha indicat Asens, que ha assegurat que no sap si la resposta dels socialistes advertint que "no hi ha obstacles reals" per a una abstenció de Cs i el PP significa deixar-los la porta oberta o tancar-la. "Demanem claredat al PSOE", ha insistit.

Torra critica Rivera i Sànchez

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha carregat contra la proposta de Rivera, però també contra les paraules de Sánchez. En una piulada a Twitter, ha qualificat de "vergonya" el plantejament del líder de Ciutadans i d'"indecència" que el líder del PSOE torni a obrir la possibilitat d'aplicar l'article 155.

stats