Política 08/12/2020

Roger Torrent serà el número 3 d'ERC a les eleccions al Parlament

El president del Parlament, que havia sonat de candidat, diu que és un honor ocupar el tercer lloc

Xavi Tedó
3 min
Roger Torrent serà el número 3 d'ERC a les eleccions al Parlament

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, serà el número tres de la llista d'ERC per la circumscripció de Barcelona en les pròximes eleccions catalanes. Així ho ha anunciat aquest dimarts el vicepresident i candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, en una visita a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell a la presó de Wad-Ras, acompanyat de Torrent i de la número dos per Barcelona, Laura Vilagrà. Torrent ha dit que per a ell és "un honor i un orgull" ocupar aquest tercer lloc i, quan li han preguntat per si voldria seguir sent president de Parlament, ha assegurat que la seva prioritat és "sumar esforços" al projecte d'ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'ara ja candidat ha explicat que els republicans tenen dos objectius principals a les eleccions del 14-F: sortir de la crisi del covid-19 "per l'esquerra", posant la vida al centre de les polítiques públiques, i construir la Catalunya postcovid. Torrent s'ha compromès a treballar per la justícia i la llibertat de Catalunya i ha afegit que la seva voluntat és "mirar cap a fora, més enllà del mateix melic independentista".

Al seu torn, Aragonès ha destacat que Torrent vagi com a número tres per la seva "defensa de les institucions, del parlamentarisme i de la democràcia" des de la seva posició com a màxim responsable de la cambra catalana. Al mateix temps, ha ressaltat que ha encapçalat un "canvi d'agenda política", prioritzant, entre d'altres, "el feminisme, l'atenció als refugiats i la lluita contra la violència masclista".

Torrent havia sonat com a possible cap de llista dels republicans i, de fet, havia plantejat presentar-se a les primàries fins al mes de gener, però aleshores la direcció va tancar files amb Aragonès i Torrent va decidir retirar-se de la cursa i acceptar que seria el número 3 per Barcelona. Al febrer, quan Aragonès va ser el successor triat per Junqueras i la seva candidatura va ser avalada àmpliament per la direcció, Torrent va mostrar públicament el seu suport a Aragonès. “Si ell decideix fer el pas i la militància l’avala, jo estaré al seu costat”, va afirmar el dia abans en una entrevista a RAC1, fet que esvaïa els dubtes sobre una possible pugna entre ell i el coordinador nacional d’ERC.

Sigui com sigui, en l’última enquesta interna que va fer el partit al juliol abans de triar els candidats, a la qual va tenir accés l’ARA, situaven Roger Torrent per davant de l’altre gran aspirant, Pere Aragonès, com a candidat més conegut. La projecció pública del president del Parlament feia que en aquell moment fos més conegut que el vicepresident de l’executiu. Això es traduïa en gairebé vint punts de diferència entre tots dos en l’enquesta. Això, però, ha canviat els últims mesos i el grau de coneixement d'Aragonès, que fa funcions de president des de la inhabilitació de Quim Torra, s'ha enlairat per sobre del 70% segons l'últim CEO.

Després d'haver visitat Forcadell a la presó, ha defensat que l'expresidenta del Parlament "encarna en si mateixa tots els valors" republicans que defensa i ha argumentat que és per això que està a la presó. En aquest sentit, ha reiterat que una llei d'amnistia és la millor opció per als presos polítics, encara que ha reconegut que el camí per assolir-ho "no és fàcil". Torrent ha afirmat que els presos mereixen que es continuï lluitant per l'amnistia i l'autodeterminació, "i no fer-ho des de falses dreceres ni aportant discursos buits".

Roger Torrent s'ha posicionat al costat d'ERC en la polèmica sobre la reunió de Josep Costa amb grups identitaris. "El que ha fet Esquerra em vincula plenament. Al feixisme se'l combat de forma nítida, sense matisos", ha afirmat, però ha declinat dir si prendrà alguna mesura com a president del Parlament, tot i remarcar que "la democràcia s'ha de blindar de les opcions d'extrema dreta". "Amb l'extrema dreta no et reuneixes, sinó que t'hi confrontes", ha deixat anar.

Al mateix temps, pel que fa a la previsible entrada de Vox a la cambra catalana, ha instat la resta de partits a marcar una "línia vermella" per aïllar la formació d'Abascal.

stats