ELECCIONS BASQUES
Política 07/10/2012

Rosa Díez defensa que Espanya necessita "més unitat i menys nacionalisme"

Ciutadans va decidir dissabte reclamar el vot per a UPyD als ciutadans bascos "que estan per la convivència i en contra de la separació"

Efe/ara
2 min
La líder d'UPyD, Rosa Díez

Bilbao/BarcelonaLa líder d'UPyD, Rosa Díez, ha afirmat aquest diumenge que Espanya i el País Basc "no necessiten més nacionalisme, sinó més unitat i més democràcia", i ha garantit que el seu partit defensarà als que se sentin discriminats per no poder fer servir el castellà en les mateixes condicions que el basc. Díez ha transmès aquest missatge en un acte de campanya a l'Arenal de Bilbao juntament amb el candidat de la seva formació a lehendakari, Gorka Maneiro, i el cap de llista per Biscaia, Javier Gabilondo. La líder d'UPyD ha fet una crida a frenar l'empenta de les forces nacionalistes a Euskadi, PNB i EH Bildu, a les que les enquestes li donen el triomf en els comicis del dia 21. "El que necessita Espanya no és més nacionalisme, sinó més democràcia. No més divisió ni més separatismes, sinó més unitat", ha proclamat la dirigent biscaïna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la seva opinió, UPyD és l'únic partit que "no s'acomplexa, ni es resigna" a combatre el nacionalisme i que s'enfronta amb els problemes que pateixen els ciutadans. "No ens pleguem davant ningú", ha remarcat. Per aquests motius, Díez ha reivindicat el dret que UPyD segueixi al Parlament Basc, on va aconseguir un escó el 2009, després que l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicada el passat divendres no li atorgués cap diputat. .

També ha denunciat la mesura instaurada per Bildu que només s'usi el basc en les seves compareixences a la Diputació Foral de Guipúscoa. En aquest punt, ha criticat el PP per desatendre aquesta demanda i no atrevir-se a canviar les lleis per protegir l'espanyol.

Per la seva banda, Gorka Maneiro ha considerat un "disbarat" que el País Basc, amb poc més de dos milions d'habitants, tingui un Parlament autonòmic i tres provincials-juntes generals-i que en cada territori també hi hagi una Diputació Foral. Per això, ha proposat suprimir les diputacions forals i retornar algunes competències a l'Estat. El candidat electoral i únic parlamentari a Vitòria d'UPyD ha censurat a més que el PNB creés durant els seus anys de govern més de 400 empreses "per i per als amics de la família nacionalista".

C's reclama el vot per a UPyD a les eleccions basques

Per la seva banda, el consell general de Ciutadans va decidir aquest dissabte demanar el vot per a UPyD als ciutadans bascos. "Considerem que en el País Basc els ciutadans que estan per la convivència i en contra de la separació s'han de mobilitzar, i l'opció més adequada de vot és UPyD", argumenten en un comunicat. C's critica igualment l'actuació duta a terme fins ara pel PP i el PSOE: "Considerem que són part del problema i, per tant, no poden tenir la solució. Són responsables de la gestió que s'ha dut a terme durant trenta anys de pactes amb els partits nacionalistes, el que ha provcat la desmobilització dels ciutadans que estan per la unió i la convivència".

stats