Política 05/12/2016

Rovira assegura que les suspensions de càrrecs polítics podrien avançar el referèndum

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, diu que la inhabilitació de Carme Forcadell seria un "punt de no retorn" que portaria a "replantejar-ho tot"

Ara
3 min
Marta Rovira, durant la roda de premsa d'aquest divendres a la seu d'ERC / ACN

BarcelonaLa portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha assegurat aquest dilluns que la suspensió de càrrecs polítics, com ara la inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, seria una "situació límit" que escurçaria el temps previst entre l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica i la celebració del referèndum, ara previst per al mes de setembre. "Hi ha circumstàncies que poden avançar el referèndum", ha assegurat en una entrevista a TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha admès que la inhabilitació de Forcadell -que ha d'anar a declarar el 16 de desembre al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya- per haver permès la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent seria un fet que propiciaria "decisions polítiques". "Estem treballant en una sèrie d'escenaris que poden proliferar", ha afirmat, i ha assegurat que dependrà de la resposta dels tribunals espanyols a les accions independentistes.

En termes semblants s'ha expressat el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, en roda de premsa al migdia. "No tindrem por si inhabiliten la presidenta del Parlament", ha dit, i ha deixat clar que es tractaria d'un "punt de no retorn" i que podria significar "l'acceleració del calendari previst". "Seria tan greu que ens portaria a replantejar-nos-ho tot", ha assegurat.

Ara bé, en relació amb la implicació dels funcionaris en situacions crítiques -el secretari general i el lletrat major del Parlament van haver d'anar a declarar com a testimonis la setmana passada pel cas de Forcadell-, Rovira ha afirmat que no prendran decisions polítiques en l'últim tram del procés d'independència i les responsabilitats seran per als càrrecs electes. "No demanarem a cap funcionari ni a cap lletrat del Parlament que faci feina política", ha afirmat després que la setmana passada els lletrats de la cambra advertissin que els pressupostos poden contravenir decisions del Tribunal Constitucional.

Tal com va avançar l'ARA la setmana passada, Rovira ha confirmat que Junts pel Sí i la CUP estan explorant una desconnexió en dues fases per poder celebrar el referèndum amb totes les garanties. En ser preguntada sobre aquesta qüestió, ha dit que s'"està estudiant" com transitar tècnicament de la norma espanyola a la catalana per "garantir el referèndum" de manera que tingui "plena cobertura legal". Rovira ha dit que aquesta consulta havia de comptar amb una campanya amb dos blocs, del 'sí' i del 'no', i els funcionaris l'han de poder organitzar "amb tranquil·litat". "D'aquí uns mesos veurem com s'acaba d'articular jurídicament", ha afirmat.

'Operació diàleg' i reforma de la Constitució

Sobre l''operació diàleg' orquestrada per l'Estat des de la investidura de Mariano Rajoy, Rovira s'ha mostrat escèptica perquè, segons ella, els fets continuen sent els mateixos. Així, ha denunciat que cada avanç que es vol fer per aconseguir més ingressos per part de la Generalitat o "millorar la vida dels ciutadans" és impugnat o anul·lat per part del govern espanyol.

Millo supedita el diàleg amb Puigdemont a enterrar el referèndumLa portaveu de Junts pel Sí ha posat l'exemple de l'impost sobre begudes ensucrades, de nova creació en els nous pressupostos, i el fet que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja ha anunciat que impulsaria un impost similar que podria deixar sense efectes recaptatoris el de la Generalitat. De fet, tal com publica avui l'ARA, les decisions del govern espanyol i el Tribunal Constitucional han propiciat que la Generalitat perdi 2.300 milions d'euros.

Sabrià, per la seva banda, ha celebrat que el govern espanyol reconegui com a "ineludible" reformar la Constitució, una norma "obsoleta i que no respon a la realitat social del segle XXI", però ha afegit que, "veient les majories a Madrid", dubta que la reforma pugui tenir un "caràcter progressista i federalitzant". Seria "l'enèsima operació cosmètica de l'Estat", ha afegit. En tot cas, ha recordat que el camí d'ERC "és un altre": "El nostre full de ruta ens porta a tenir una Constitució pròpia", la de la República catalana. "És l'única manera de millorar la vida quotidiana al país".

El portaveu republicà ha dit, a més, que el govern espanyol "fa molt tard" si pretén fer algun gest per seduir Catalunya, com per exemple més protecció de la llengua o la cultura catalanes. Sabrià ha instat l'Estat a derogar les "barbaritats" de la Lomce, a deixar de "torpedinar" l'ús del català a la justícia o a retirar les beques per a l'escolarització en castellà a Catalunya, però ha augurat que "cap d'aquests gestos es farà realitat".

stats