Política 11/12/2015

Rufián: "Si a Catalunya ja tenim una majoria de canvi, per què hem d'esperar la de l'estat espanyol?"

El cap de llista d'ERC a les eleccions generals insta Podem a sumar-se al procés constituent català quan el 20-D es demostri que no existeix una majoria social i política rupturista

M.colomer
2 min
Rovira i Rufián, aplaudint els assistents a l'acte a Tarragona / ACN

BarcelonaMà estesa del candidat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, a Podem i la seva marca a Catalunya, En Comú Podem, perquè se sumin a un eventual procés constituent català quan el 20 de desembre es demostri, diu, que no hi ha ni hi haurà majoria ni social ni política de canvi a Espanya. "Si a Catalunya ja tenim una majoria de canvi, per què hem d'esperar una majoria de canvi a l'estat espanyol?", ha interpel·lat Rufián en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El canvi i la revolució es diu procés d'autodeterminació", ha defensat el cap de files republicà, que ha alertat que la reforma de la Constitució és pràcticament impossible perquè, més enllà dels dos terços al Congrés i al Senat necessaris, caldria "una dreta demòcrata i una esquerra valenta" a l'Estat, cosa que considera que no existeix.

La primera intervenció al Congrés

Quan aterri al Congrés, què dirà als diputats des de la tribuna de la cambra baixa? "Facin el favor de ser demòcrates i respectin el vot de la gent i el mandat popular". A més, ha considerat que no té sentit negociar amb Madrid altra cosa que no siguin els termes de la separació: "Hi ha poques coses a negociar amb un Estat que té Martin Villa passejant pel Retiro i Santi Vidal imputat".

Si bé ha assegurat que ERC va al Congrés a defensar el mandat del 27-S, també s'ha obert a fer costat a mesures a favor de la dignitat dels ciutadans espanyols: "Sempre estarem al costat de formacions que, com IU, lluiten per la dignitat de la gent. "Però hem d'entendre que tenim un mandat enorme. Per a nosaltres, ja som un país independent. No ho diem nosaltres, ho diuen les urnes. Facin el favor de ser demòcrates".

També ha defensat que Junts pel Sí i la CUP arribaran a un acord d'estabilitat, entre altres coses, perquè si no, "de facto Montoro es convertirà en president de la Generalitat" amb la liquidació de l'autonomia financera, mesura que "demostra que s'ha d'arribar a un acord per començar la desconnexió".

stats