Política 30/12/2020

El PSC s’encomana a Salvador Illa per intentar guanyar el 14-F

Iceta cedeix la candidatura al ministre com a "revulsiu" i el PSOE li agraeix la "generositat"

Marc Toro
4 min
El ministre i secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, parlant amb el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, el passat 28 de novembre

BarcelonaMiquel Iceta sempre ha defensat que, si una cosa funciona, no s'ha de canviar. Una teoria que li ha permès mantenir el lideratge del PSC des de ja fa sis anys però que, a les portes de noves eleccions, se li ha girat en contra. Empès per la pressió demoscòpica i la voluntat de Pedro Sánchez de fer foc nou a Catalunya, el líder socialista ha decidit fer un pas al costat en el seu objectiu de convertir-se en president de la Generalitat i cedir la candidatura del 14-F al ministre de Sanitat i secretari d'organització del partit, Salvador Illa. Després que els dos dirigents neguessin aquesta possibilitat durant els últims mesos –fins fa vint-i-quatre hores, en el cas d'Illa–, aquest dimecres s'ha fet públic el nou cap de llista, amb el qual els socialistes creuen que poden obtenir un millor resultat a les urnes. "El nostre objectiu no són uns quants escons més, el nostre objectiu ha de ser guanyar les eleccions", ha argumentat Iceta al migdia a la direcció del partit. "Estic preparat per presidir Catalunya", ha proclamat Illa a la tarda, davant del consell nacional.

Fonts pròximes al líder del PSC expliquen a l'ARA que la decisió es va prendre a mitjans de novembre, en una reunió a la Moncloa entre Iceta i Sánchez. El primer secretari dels socialistes catalans li va traslladar els dubtes que tenia de cara a les eleccions, ja que des de l'estiu el partit tenia estudis interns que assenyalaven "febleses" en el seu lideratge. Segons les mateixes fonts, Iceta va decidir apostar per un "revulsiu" contra l'aparent "resignació" –unes paraules que ha repetit a la tarda davant dels quadres del partit– i, en la mateixa conversa amb Sánchez, va sortir la possibilitat de deixar pas a Illa, contundent amb l'independentisme i actiu per recuperar part del vot que el 2017 va marxar a Ciutadans.

El cap de l'executiu espanyol, que ja havia intentat una renovació al capdavant del PSC quan va plantejar la candidatura fallida d'Iceta per a la presidència del Senat –vetada al Parlament pels partits independentistes–, va acceptar renunciar al seu ministre de Sanitat per intentar sumar a Catalunya, però va demanar que l'anunci no es fes públic fins a finals d'any, preveient una millora dels indicadors de la pandèmia i l'arribada de la vacuna. El mateix dia Iceta li va fer la proposta a Illa i aquest va acceptar convertir-se en candidat el 17 de novembre, després de demanar vint-i-quatre hores per pensar-hi. Des de llavors, la decisió s'ha portat amb estricta discreció, i no ha sigut fins aquest dimecres que s'ha traslladat a la direcció del PSC, que l'ha avalat per unanimitat.

En la seva intervenció, Iceta ha justificat el seu pas al costat com un intent que els votants percebin que el "canvi" a la Generalitat "és possible" i que els socialistes van "a totes" per aconseguir-ho. Malgrat les bones perspectives electorals del PSC, que ara compta amb 17 diputats, el partit vol anar més enllà dels 25-28 diputats que li donen els sondejos, i veu en el ministre que ha hagut de gestionar la pandèmia del covid-19 una oportunitat per a la victòria. Projectat mediàticament des del seu salt al govern espanyol, de fet, Illa fa temps que obté millors puntuacions que Iceta en la valoració de líders del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

"Soc un servidor públic i em diuen que puc ser útil per resoldre la situació que viu Catalunya", ha reflexionat el nou candidat davant dels consellers nacionals, davant dels quals ha aixecat les banderes de l'"esperança" i el "retrobament" contra la "por" i la "confrontació". Defensant aquests ideals durant la campanya, l'acompanyaran en els primers llocs de la llista Eva Granados, Ramon Espadaler i –tal com va avançar l'ARA– l'escriptora i activista Gemma Lienas, que ocuparà la quarta posició com a independent. "Salvador Illa és el president que vull per al meu país", ha reblat Iceta.

El doble relleu a Madrid

El fet de doblar l'aposta a Catalunya compta amb l'aval del PSOE, que veu la possibilitat d'entrar a la Generalitat, i així ho ha deixat clar en un comunicat posterior a la notícia en què ha agraït el "gest generós" d'Iceta. El text de Ferraz també posava en valor la tasca "incansable i determinant" d'Illa en el combat contra el coronavirus. "Una pandèmia en la qual, afortunadament, ja comencem a veure la llum al final del túnel", afegia per respondre preventivament a les crítiques de l'oposició per la marxa del ministre del govern espanyol en plena crisi sanitària. Sigui com sigui, Sánchez haurà de moure peça i, a hores d'ara, la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, és el nom que té més números per assumir la cartera del ministeri de Sanitat en substitució d'Illa, informa Núria Rius Montaner.

Fonts del PSOE argumenten que la ministra canària "ha seguit de prop, al costat del ministre Illa, l'estratègia de vacunació" i que també ha estat en els consells interterritorials de salut que setmanalment se celebren amb les comunitats autònomes. El moviment de peces, a més, podria acabar tornant a Iceta. En el comunicat del PSOE s'apuntava que el líder del PSC mantindria "un paper fonamental", cosa que li obre la porta a fer el salt a Madrid. Segons fonts governamentals citades per Europa Press, Sánchez estaria estudiant que fos precisament ell qui substitueixi Carolina Darias al departament de Política Territorial i Funció Pública, un ministeri on encaixaria la seva visió i vocació federal a l'Estat. Fonts del seu entorn asseguren que ell està a "disposició" del partit, però deixen clar que el seu objectiu en aquests moments és centrar-se en la campanya.

Junqueras: "Caldrà triar entre ERC i el PSC"

De moment, l'únic pronunciament des de la Moncloa ha vingut del vicepresident i lider d'Unides Podem, Pablo Iglesias. Sense entrar en gaires detalls, Iglesias s'ha limitat a traslladar el "màxim respecte a les decisions del PSC i del PSOE" en una entrevista a TVE. Una posició que contrasta amb la de la resta de partits. Tant Cs com el PP han criticat la "irresponsabilitat" de rellevar el ministre de Sanitat en plena pandèmia i l'han acusat d'estar més preocupat per la Generalitat que per la salut dels espanyols, un retret que també ha fet servir la candidata efectiva de JxCat, Laura Borràs. Des d'ERC, en canvi, Oriol Junqueras ha afirmat en un tuit que "Illa representa l'aposta del PSC per anar a buscar els vots de Cs", i ha posat sobre la taula la mateixa disjuntiva que volen vendre els socialistes en aquestes eleccions: "Caldrà triar entre Esquerra i el PSC".

PERFIL: Illa, d'escuder d'Iceta a l'aposta de Sánchez

Nascut la Roca del Vallès el 1966 i alcalde del municipi durant 10 anys, Illa va ser nomenat secretari d'organització del PSC el 2016, després que Iceta guanyés les primàries contra Núria Parlon. Des de llavors no ha fet més que guanyar pes i autoritat al PSC, com a responsable de les campanyes electorals del partit i principal negociador dels pactes postelectorals. Després que participés també en l'acord amb ERC per a la investidura de Sánchez, el president espanyol li va confiar el ministeri de Sanitat, on de manera inesperada ha hagut de gestionar la pandèmia del covid-19. En cap moment, però, ha deixat el control del partit, delegant el dia a dia a un grup de càrrecs fidels. Al marge de possible candidat, la seva projecció l'havia situat fa temps com a futur primer secretari del PSC. De posicions contundents amb l'independentisme –especialment contra l'autodeterminació i l'amnistia–, el seu perfil de màxima confiança de Sánchez dona força al PSC per al principal objectiu d'aquestes eleccions: recuperar el gruix de votants que el 21-D del 2017 van marxar a Ciutadans i van donar a la formació taronja la victòria a les eleccions.

stats