Política 27/12/2020

“Los Hermanos”: els homes de Salvador Illa al PSC

El ministre manté el control del partit a través d’un equip de càrrecs fidels

4 min
El ministre i secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, parlant amb el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, el passat 28 de novembre

BarcelonaLa nit del 21 d’abril Salvador Illa va trucar a Badalona. Feia pocs minuts que els Mossos havien detingut l’alcalde, Álex Pastor, per conduir ebri i saltar-se el confinament. A l’altra banda del telèfon: Rubén Guijarro, llavors tinent d’alcalde i un dels càrrecs socialistes de més confiança del ministre de Sanitat. Malgrat que el covid-19 estava causant estralls a tot l’Estat, Illa va voler gestionar en primera persona la crisi al PSC, del qual des del 2016 és secretari d’organització. Màxima autoritat després de Miquel Iceta, està al cas de tot i qualsevol decisió té el seu vistiplau. ¿Com ho compatibilitza amb la gestió de la pandèmia? El seu entorn apunta tres claus: treballa molt, dorm poc i té un equip de fidels als quals delega gran part del dia a dia. Els homes d’Illa, molts dels quals es van conèixer a la Joventut Socialista i comparteixen un grup de WhatsApp que es diu “Los Hermanos”, són els que -formalment o informalment- fan funcionar la maquinària del PSC.

José Luis Jimeno

La connexió amb la cúpula

“Los Hermanos”: els homes  de Salvador Illa al PSC

El novembre del 2016, en la negociació de l’executiva del partit amb Núria Parlon, Iceta va proposar l’exalcalde de Badia del Vallès José Luis Jimeno (Barcelona, 1967) per a la secretaria d’organització. El veto de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, que assenyalava vincles de Jimeno amb el cas Mercuri -apareixia en les converses de Manuel Bustos-, va derivar en la tria d’Illa per al càrrec. Jimeno, però, va ser nomenat secretari de coordinació territorial. Principal interlocutor de la direcció amb les federacions i agrupacions del partit, el desembre del 2019 va revalidar el càrrec i va entrar a la permanent, la cúpula del partit. En contacte constant amb Illa -amb qui es truquen sobretot de nit, després de les maratonianes jornades al ministeri-, Jimeno ha assumit part de les seves tasques de control de l’estructura del partit i és el seu fil a l’executiva quan no pot assistir a les reunions. Líder del PSC al Vallès Occidental sud, també coordina el grup socialista a la Diputació de Barcelona.

Joaquín Fernández

Mà dreta i expert en el territori

El coordinador d'organització del PSC, Joaquín Fernández

Número dos del PSC al Baix Llobregat i cap de gabinet d’Antonio Balmón a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Joaquín Fernández (el Prat de Llobregat, 1976) va deixar la direcció del partit el 2016 perquè no se sentia a gust amb el rumb d’Iceta, que encara flirtejava amb el dret a decidir amb la (breu) aposta per la via canadenca. Suport de Parlon a les primàries del 2016 i impulsor de la campanya de Susana Díaz a Catalunya per intentar liderar el PSOE el 2017, al PSC molts coincideixen que és qui millor coneix el partit. Per això, i per l’amplia xarxa de contactes que té en altres formacions, Illa l’ha convertit en la seva mà dreta. En absència del ministre -i en coordinació amb Jimeno-, Fernández negocia pactes i mocions de censura al territori, dona cobertura als grups municipals i resol eventuals crisis internes. El pacte amb JxCat a la Diputació de Barcelona el va treballar ell colze a colze amb Illa.

Jonatan Martínez

Llistes i anàlisi d’enquestes

El coordinador d'implantació territorial del PSC, Jonatan Martínez

Just per sota de Jimeno com a coordinador d’implantació territorial, Jonatan Martínez (Montmeló, 1981) és el líder del partit al Vallès Oriental, càrrec que va heretar d’Illa quan Iceta el va reclutar fa quatre anys per a l’executiva nacional. Ja en aquell moment va començar a fer tasques de suport a organització i, des de l’últim congrés el desembre passat, s’encarrega formalment de la preparació dels equips i les candidatures de cara a les municipals del 2023. També coordina un equip de politòlegs i sociòlegs del partit que analitzen dades i enquestes electorals i, al costat de Jimeno i Fernández, es reuneix setmanalment amb el ministre -sobretot per videoconferència- per traslladar-li el pols del partit i rebre directrius.

L’òrbita informal

Referents al territori i a l’aparell

Formalitats orgàniques a part, Illa compta amb altres càrrecs de la seva òrbita arreu del territori. “Tota l’última fornada de primers secretaris i secretaris d’organització són gent del Salvador”, afirmen fonts de la direcció en referència, per exemple, a Kenneth Martínez, líder al Camp de Tarragona. El nucli dur, però, passa per figures com Guijarro, que controla el Barcelonès Nord; Carlos Prieto, responsable d’organització a Barcelona i subdelegat del govern espanyol a la demarcació, i perfils tècnics com José Luis Torrevejano.

El diputat al Congrés Marc Lamuà, referent a terres gironines; el senador Manel de la Vega, de les Terres de l’Ebre, i Xesco Gomar, exlíder al Maresme, són altres components de “Los Hermanos”, on també hi ha Oscar Saldaña, cap de protocol de la delegació a Catalunya, i cares visibles com el diputat Ferran Pedret i l’eurodiputat Javi López. Diverses fonts apunten que molts d’ells -però també figures com els caps de gabinet del ministre, Víctor Francos, i d’Iceta, Cristina González- estan cridats a ser el futur aparell del PSC el dia que, previsiblement, Illa n’assumeixi el lideratge. D’altres parlen en present: “Ja ho són”.

stats