Política 21/12/2015

Sánchez cedeix al PP la iniciativa per governar

Sara González
2 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la seu de Ferraz després dels resultats de les eleccions generals del 20-D / REUTERS

MadridEl pitjor resultat de la seva història va ser rebut com a aigua beneïda pel PSOE. Els sondejos a peu d’urna van sembrar el pànic durant la tarda davant un auge de Podem que amenaçava d’arrabassar-li el segon lloc. Finalment, però, Pedro Sánchez ha aguantat l’embat i pot respirar tranquil perquè el seu partit s’ha consolidat com a segona força tant en vots com en escons mentre que el PP, malgrat guanyar, ha patit una forta patacada. Tot i això, el líder del PSOE va fer un discurs moderat i contingut. Va subratllar que Espanya “vol esquerra i vol canviar”, però en cap cas es va reivindicar, d’entrada, com a possible president -com sí que clamava la seva militància reunida a Ferraz- gràcies a un pacte d’esquerres. Al contrari: cedeix al PP la iniciativa per governar. Almenys d’inici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“En coherència amb allò que hem defensat, correspon a la primera força intentar formar govern”, va sentenciar, reconeixent així que els espanyols han volgut que els populars guanyin les eleccions. Però sí que va advertir que s’ha d’obrir una nova etapa política que deixi enrere “la imposició” i que ha de pivotar en el “diàleg, el debat i l’acord”, el trident que considera essencial per afrontar una reforma constitucional que acabi d’una vegada amb el conflicte territorial amb Catalunya. Ara, doncs, els socialistes deixen la pilota a la teulada del PP -tot i que en campanya han dit que no hi governarien- i no es plantegen d’entrada encarar una negociació amb Podem per intentar forjar un pacte d’esquerres que implicaria un complex trencaclosques al Congrés.

És cert que el PSOE, el partit que ha governat més anys Espanya, baixa de 110 diputats a 90 i que fa tres mesos el repte era justament no caure per sota del centenar. La remuntada de la formació de Pablo Iglesias, però, ha sigut tan fulgurant que els socialistes es donen per satisfets. La radiografia que dibuixen els resultats evidencia la mossegada de Podem a la bossa de votants del PSOE i també que els socialistes deixen de ser l’únic gran partit d’esquerres. Amb tot, des de Ferraz ho van encaixar amb calma sota el pretext que el pastís s’havia de repartir entre més formacions i que, finalment, la lectura de tot plegat és que Sánchez és “l’única alternativa” a un Mariano Rajoy que surt debilitat del 20-D.

El resultat apuntala també la figura de Sánchez al timó del PSOE. “No han aconseguit fer-nos desaparèixer”, va dir conscient que ell és ara el líder de la resistència.

Percentatge de vot del PSOE per comunitats

stats