Política 01/12/2017

El Síndic creu que la Junta Electoral vulnera el dret d'expressió prohibint la il·luminació groga a Barcelona

Rafael Ribó ha assegurat que vetllarà "per la igualtat de totes les candidatures" perquè considera que aquest dret podria no preservar-se en campanya

Efe
2 min
La font ornamental de la rambla Catalunya amb el passeig de Gràcia il·luminada de color groc en suport als presos polítics.

BarcelonaEl Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, creu que la Junta Electoral està vulnerant els drets d'expressió i reunió en prohibir el color groc a la il·luminació de Barcelona i les manifestacions diàries del col·lectiu Avis per la Llibertat a Reus. "S'estan erosionant drets", afirma el Síndic, que també es pregunta: "Com es pot arribar a prohibir un color?".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha afirmat aquest divendres en roda de premsa, durant la presentació d'una actualització de l'informe sobre l'1 d'octubre, al qual ara afegeix una investigació sobre la campanya electoral, que considera "anòmala" perquè hi ha "candidats a la presó i a l'exterior".

El Síndic vetllarà especialment "per la igualtat de totes les candidatures" perquè considera que la campanya es podria portar a terme sense preservar aquest dret.

Un dels aspectes que investigarà serà el vot exterior, que ha qualificat d'"autèntic desastre", amb un "percentatge molt petit de persones que el podran exercir", i també analitzarà el tractament de cada canal de televisió respecte dels diferents partits.

Dilluns, el Síndic remetrà aquestes preocupacions a la Junta Electoral. Ribó també ha mostrat preocupació per l'incompliment del compromís d'iniciar una investigació sobre l'actuació policial de l'1 d'octubre, adquirit pel ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, amb el secretari general del Consell d'Europa, Thorbjørn Jagland.

"Hi ha una investigació judicial però no política", ha recordat Ribó, ja que la que pretenia iniciar el Parlament va ser cancel·lada amb l'aplicació de l'article 155, i al Congrés dels Diputats "no s'ha articulat cap mecanisme per fer-ho".

El Síndic també ha anunciat que investigarà si la pàgina web del Ministeri de l'Interior es pot classificar com a "mecanisme per incitar la catalanofòbia", amb la recent inclusió d'una pestanya per denunciar delictes d'odi a Catalunya, que ha qualificat d'"inacceptable".

Ribó també ha destacat la "manifesta inconstitucionalitat" de l'article 155 tal com ha estat aplicat pel Govern central, que ha implicat el "trencament de compromisos constitucionals" i la "vulneració del dret de participació" del poble de Catalunya, en cessar en ple el govern sortit de les urnes el 2015.

En paral·lel, "l'article 155 ens porta a un conjunt de paràlisi" respecte de la resolució de demandes interposades pels ciutadans al Síndic, ha denunciat, i ha afirmat que "no val l'excusa que estem en precampanya electoral".

stats