TRANSPARÈNCIA
Política 14/01/2014

El PSC és l'únic partit que ha informat la Sindicatura de les subvencions i donacions rebudes el 2012

L'ens fiscalitzador proposa sancions a la CUP i C's per irregularitats en la comptabilitat de la campanya electoral del 25-N

Roger Tugas
2 min
Pere Navarro durant l'obertura del consell nacional extraordinari del PSC / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLa Sindicatura de Comptes ha publicat aquest dimarts dos durs informes sobre la comptabilitat dels partits catalans del 2012 que posa de manifest incompliments generalitzats de la normativa de retiment de dades i de transparència, cosa que els podria comportar sancions. Quant a la fiscalització ordinària de les formacions polítiques, totes les que tenen presència parlamentària van retre els comptes a la Sindicatura –la CUP, però, ho va fer amb retard–, tot i que l'informe apunta que no van fer-ho com a coalicions ERC-Catalunya Sí, ICV-EUiA i CUP-Alternativa d'Esquerres, ni tampoc en solitari Catalunya Sí, Solidaritat Catalana i Poble Actiu –la marca blanca de la CUP–. Per aquest motiu, el Tribunal de Comptes podria decidir sancionar-los, ja que la Sindicatura no en té competències.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Igualment, malgrat que els partits sí que van presentar els comptes del 2012, la informació entregada va ser en general insuficient. Cap d'ells va adjuntar una auditoria interna, i només el PSC va informar de la relació de subvencions i donacions rebudes amb identificació del donant. Igualment, cap partit té penjat al seu lloc web tota la informació comptable, tal com obliga la llei de finançament de partits.

C's i SI no informen de les seves associacions

Així mateix, C's tampoc no va entregar els comptes d'Egara Civitas, la seva associació vinculada, ni Solidaritat va retre comptes del Cercle d'Estudis Sobiranistes, la seva fundació. Al seu torn, la informació presentada per les fundacions Col·labora –del PP–, Rafael Campalans –del PSC–, Nous Horitzons –d'ICV– i l'Alternativa –d'EUiA– no estava completa, i tan sols la CatDem –de CDC– i la FAES –del PP– tenen penjada la informació comptable al seu web.

Sancions per la campanya del 25-N

Quant a la campanya electoral del 25-N del 2012, la CUP no ha identificat correctament l'origen de 30.752,9€, motiu pel qual la Sindicatura proposa reduir-li la subvenció que li pertocaria en un 10% d'aquesta quantitat, 3.075,29€. Així mateix, C's no ha acreditat suficientment l'origen de 4.500€ en donacions, cosa que li comportarà una reducció de 450€ en la subvenció que hauria de percebre.

stats