S'instal·laran plaques als llocs on van desaparèixer persones durant la Guerra Civil i el franquisme

Tots els grups polítics del Parlament hi voten a favor en comissió, fins i tot el PP, perquè també inclourà les desaparicions produïdes durant la guerra al bàndol republicà

Tots els partits polítics del Parlament han votat a favor de posar plaques als carrers per recordar els llocs on van desaparèixer persones durant els tres anys de la Guerra Civil i els quaranta del franquisme. Cada municipi que voti a favor de posar aquestes plaques tindrà el suport i l'assessorament de la Generalitat.

Concretament, la comissió d'Acció Exterior del Parlament per unanimitat insta el Govern, mitjançant el Memorial Democràtic, a especificar els criteris per senyalitzar indrets específics de reconeixement a aquestes víctimes a l’espai públic, així com a prestar assessorament als ajuntaments que acordin posar plaques commemoratives al darrer indret de residència coneguda de les víctimes esmentades, abans de la seva desaparició forçosa, assassinat extrajudicial, internament en un camp de detenció o de concentració. Les plaques tindran les dades següents:

  • Nom i cognoms
  • Data de naixement
  • Data i lloc de la detenció o desaparició, si escau o és coneguda.
  • Data i lloc de l’execució o mort sota custòdia, si escau o és coneguda.
  • Indicació del lloc i període de privació de llibertat, si escau o és coneguda.
  • Indicació de la unitat d’enquadrament i període de realització de treballs forçats, si escau o és coneguda.
  • Data i lloc de l’alliberament, si escau o és coneguda.

El Partit Popular també hi ha votat a favor, i el diputat Fernando Sánchez ho ha defensat així: "Durant la legalitat republicana hi va haver molts afusellaments extrajudicials i desaparicions forçoses. Hi va haver molts casos, i comptem que el PSC també els té en compte". El diputat Ferran Pedret, del PSC, el partit que havia fet la proposta, ha confirmat que serà així, que inclourà les desaparicions dels dos bàndols. El diputat popular ha explicat que en altres llocs que no sigui una comissió parlamentària no es poden dir coses com la que ell diu del bàndol republicà –perquè "la llibertat d'expressió no és universal"–, i alhora ha admès que en el cas de la repressió durant la guerra "no hi ha equidistància, hi ha qui té més culpa que altres, però s’ha de tenir en compte tot el que va passar".