Política 12/04/2016

Soria demana comparèixer al Congrés per donar explicacions sobre els 'papers de Panamà'

Segons 'El Confidencial', Soria va ser secretari d'una societat del Regne Unit amb el mateix nom que l'empresa opaca de les Bahames

Ara
3 min
El ministre d’Indústria, José Manuel Soria, va dir que tant l’Estat com la Generalitat posaran totes les facilitats a la inversió a Seat.

BarcelonaMalgrat els desmentiments d'ahir del ministre d'Indústria, José Manuel Soria, sobre la seva relació amb l'empresa UK Lines, aquest dimecres ha transcendit que la seva relació amb la societat opaca va més enllà d'una relació "comercial" amb la seva empresa familiar (tal com va assegurar ell). Segons publica el digital 'El Confidencial', el ministre en funcions era secretari del consell d'administració d'una empresa registrada al Regne Unit amb el mateix nom que la societat opaca de les Bahames. Soria hauria mantingut aquest lloc durant sis anys, segons consta en els registres oficials britànics. És a dir, des de 1991 fins a 1997, després de dos anys d'iniciar la seva carrera política (Soria va estrenar-se a com alcalde de Les Palmes de Gran Canària el 1995).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la versió d'ahir del ministre, UK Lines Limited és una agència de transports que hauria estat contractada per l'empresa familiar de Soria -Oceanic Lines- per la gestió de fruites i verdures que enviava des de Canàries al Regne Unit. D'acord amb les seves declaracions, la seva relació amb aquesta empresa no va anar més enllà d'una relació "comercial", un extrem que queda desmentit per les dades oficials que apareixen al registre mercantil britànic, segons 'El Confidencial'.

Ahir, l'oposició va demanar explicacions al president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i la dimissió del ministre en funcions. Unes exigències a les que Rafael Catalá, ministre de Justícia en funcions, ha contestat aquest dimecres que no s'acompliran. Tampoc s'obrirà una investigació al Congrés de Diputats per esclarir la documentació dels 'papers de Panamà'. Amb tot, de forma inesperada, Soria ha anunciat aquest dimecres al vespre que ha demanat al Congrés una compareixença d'urgència a la comissió d'Indústria dimarts de la setmana que ve per donar detalls de la seva aparició als Papers de Panamà. Un dia ha tardat en canviar de parer: de resistir-se a comparèixer a anunciar que es posa a disposició de la cambra.

Perquè no hi hagi cap ombra de dubte, diu que ha demanat al seu advocat que també demani al govern de les Bahames que investigui "per què ha aparegut per error el seu nom". "Tinc el convenciment que de la investigació en sortirà que hi tinc zero relació", ha assenyalat durant una compareixença d'última hora des del Congrés.

Just a la cambra baixa s'ha pogut veure una discussió aquesta tarda entre el ministre d'Indústria, el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal.

Soria desvincula les revelacions d'aquest dimarts dels Papers de Panamà. Defensa que Oceanic Lines era una empresa familiar que va deixar de ser espanyola i va passar a britànica el 97, quan ell apareix com a administrador. Durant aquella època era alcalde de La Palmas. Però esgrimeix que "era totalment legal" i "no hi havia cap incompatibilitat política". Oceanic Lines, segons Soria, se n'encarregava de portar plàtans per mar al Regne Unit. En definitiva, el ministre en funcions assegura que és víctima d'una concatenació d'"errors": tant a Panamà, com a les Bahames com al registre del Regne Unit. Assegura que ell mai ha estat secretari d'UK Lines, com diu la informació del registre mercantil britànic.

Soria desmenteix les informacions

Malgrat les múltiples dades que posen en entredit la seva versió, avui el ministre en funcions s'ha refermat en les seves explicacions i ha assegurat que ni ell ni la seva família han ocupat càrrecs directius en aquesta empresa. En declaracions als periodistes al Congrés, Soria també s'ha mostrat disposat a donar explicacions a la cambra espanyola; això sí, sempre que el govern de Mariano Rajoy ho consideri convenient (Catalá ja ha descartat obrir una investigació sobre els papers de Panamà). "Sortiré indemne d'aquest assumpte, perquè sé el que he fet", ha dit.

stats