Política 11/12/2019

Borràs i Mundó pagaran la meitat de la multa per haver estat en presó preventiva

Els exconsellers estudien reclamar una indemnització per danys morals pels 33 dies que van passar en centres penitenciaris

Ara
2 min
La Consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, valorant l'aixecament de la suspensió.

BarcelonaEls exconsellers Meritxell Borràs i Carles Mundó hauran de pagar 35.000 dels 60.000 euros de multa que el Tribunal Suprem els va imposar pel delicte de desobediència, tal com va avançar TV3 i ha confirmat l'ARA. El motiu és que l'alt tribunal compensa la xifra amb els 33 dies que van passar en presó preventiva, el temps que van passar sense passaport i les compareixences periòdiques als jutjats que se'ls va imposar com a mesures cautelars en fase d'instrucció. Així ho preveu el Codi Penal a l'hora de liquidar les penes, de la mateixa manera que el temps en presó preventiva resta els anys de privació de llibertat que han de complir la resta de condemnats. Tant Borràs com Mundó estudien ara reclamar una indemnització per danys morals pels dies que van passar tancats en centres penitenciaris. Si l'aconseguissin, la donarien a l'Associació Catalana pels Drets Civils, informa la televisió pública.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la sentència de l'1-O, l'advocada de Borràs, Judit Gené, va començar a treballar per reclamar la compensació per als exconsellers. Per això va demanar que es tinguessin en compte les mesures cautelars que havia "patit" l'exconsellera, i la defensa de Mundó es va afegir a la petició. Les dues multes han quedat rebaixades de 60.000 a 35.000 euros: havien estat condemnats a deu mesos amb una quota de 200 euros diaris. Pels 33 dies de presó, es resten 66 dies de multa; per la retirada de passaport, 46; i per les compareixences al jutjat, 10 dies. Això suma una 24.400 euros menys a abonar ara. En el cas de Santi Vila la compensació ha quedat en 11.600 euros, perquè només va estar un dia a la presó, que es tradueix en un descompte de dos dies de multa. Per tant, haurà de pagar 48.4000 euros.

Ara Borràs i Mundó estudien presentar una demanda per dany moral i econòmic. Mundó preveu fer-ho en les pròximes setmanes, i encara ha de calcular la quantitat que reclamarà. L'exconseller va explicar ahir a TV3 que "no hi ha un paràmetre a aplicar", ja que depèn del dany que ha sofert cadascú des de diversos punts de vista, com ara el familiar.

stats