Política 06/03/2018

El TC torna a evitar pronunciar-se sobre el recurs de Rajoy per impugnar la investidura de Puigdemont

Demana a les parts que valorin si amb la candidatura de Sànchez cal seguir tramitant el recurs

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) evita mullar-se, un altre cop, sobre la investidura a distància de Carles Puigdemont. Després de quatre hores de reunió, el ple no s'ha posat d'acord sobre si admetre a tràmit el polèmic recurs del govern de Mariano Rajoy, que ja va ser censurat pel Consell d'Estat. L'alt tribunal considera que ja no té cap sentit pronunciar-se sobre aquesta petició quan hi ha un altre candidat sobre la taula, com és el cas de Jordi Sànchez, i ha acordat preguntar per escrit a les parts què volen. Els dona així deu dies perquè es pronuciïn per escrit sobre una eventual pèrdua de l'objecte del procediment després que el 'Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya' hagi publicat la resolució de candidatura de Sànchez i la convocatòria del ple d'investidura per al 12 de març.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El TC convida així el president del govern espanyol a decidir si retira el recurs o bé assenyala que ja no té sentit i evita un mal tràngol als magistrats, dividits sobre si és constitucional suspendre la investidura d'un diputat.

Ara bé, el tribunal ha acordat mantenir les mesures cautelars dictades el 27 de gener mentre es resol si el procediment ha perdut sentit o no. Són les mesures cautelars que van evitar, 'de facto', que Puigdemont fos investit. En una decisió inèdita, el tribunal va acordar en ple cap de setmana que Puigdemont només podria ser investit president si tornava a Espanya, es deixava detenir i el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena li permetia assistir en persona al debat al Parlament.

El ple sí que ha admès a tràmit, en canvi, el recurs d'empara presentat pel PSC per "desbloquejar" la investidura i que comencin a córrer els temps. Els socialistes consideraven que el president del Parlament, Roger Torrent, estava vulnerant els drets dels diputats en no fer córrer el rellotge des del moment de la investidura suspesa de Puigdemont per ordre del Tribunal Constitucional.

stats