Política 19/07/2016

El TC limita l'abast de la comissió del procés constituent a la legalitat constitucional

La decisió condiciona la votació de les conclusions de la comissió en el ple de la setmana que ve

Ara
1 min
Vista exterior del Tribunal Constitucional

BarcelonaEl ple del Tribunal Constitucional ha exigit per unanimitat a la comissió d'estudi del procés constituent del Parlament que respecti la Constitució i ha recordat que l'activitat de la comissió, que precisament avui ha votat les conclusions, és "absolutament inviable" per la seva coincidència amb el procés de desconnexió que l'alt tribunal ja va suspendre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, el pas que fa el TC és estimar l'incident d'execució de sentència que va interposar el govern espanyol per alertar que el Parlament, en tirar endavant la comissió d'estudi, estava desobeint la sentència que anul·lava la declaració de sobirania del 9-N. Això vol dir que l'alt tribunal considera que hi ha una "coincidència substancial" entre la comissió d'estudi –que precisament avui ha votat les seves conclusions– i els objectius que perseguia la declaració rupturista del 9-N. De fet, el tribunal assenyala que les conclusions "contravenen clarament els mandats" del tribunal.

A més, l'alt tribunal adverteix el Parlament i especialment la mesa de la cambra que l'activitat de la comissió ha de sotmetre's al compliment de les exigències de la Constitució i que és la mateixa cambra qui ha de vetllar perquè es compleixi la carta magna. Així, li exigeix que ha d'"impedir o paralitzar" qualsevol iniciativa relacionada amb el procés constituent, la futura constitució o l'estat català independent. Això és tot un avís per al ple de la setmana que ve, que podria veure's tensionat perquè s'han de portar a votació les conclusions de la comissió del procés constituent.

stats