POLÍTICA
Política 13/06/2011

Dimiteixen tres jutges del Tribunal Constitucional per forçar la renovació de la institució

El vicepresident Eugeni Gay i els magistrats Javier Delgado i Elisa Pérez Vera van ser nomenats a proposta del PSOE

Redacció / Acn
2 min

BarcelonaEl vicepresident del Tribunal Constitucional (TC) Eugeni Gay i dos magistrats més, Elisa Pérez Vera i Javier Delgado, han presentat aquest dilluns la seva dimissió com a membres de la institució, segons han confirmat fonts del TC. Tots tres van esgotar el seu mandat el 7 de novembre del 2010 i els seus llocs, juntament amb el del desaparegut Roberto García Calvo, estaven pendents de renovació per part del Congrés. Gay i Pérez Vera són del bloc progressista, i Delgado, del conservador.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Eugeni Gay havia accedit a la vicepresidència al mes de gener un cop es va completar la renovació dels magistrats nomenats pel Senat i el progressista Pascual Sala va substituir Maria Emilia Casas com a president de la institució. La renúncia l'ha d'acceptar el president. La renúncia en bloc deixa la institució amb quatre vacants. Amb les renúncies d'aquest dilluns, la institució viu una crisi sense precedents.

La reacció del president del TC

Segons una nota que ha fet pública el president del Tribunal Constitucional, els tres magistrats han presentat la dimissió per forçar la renovació de la institució. Javier Delgado ja l'havia presentat el 8 de juny i Eugeni Gay i Elisa Pérez Vera ho haurien fet aquest dilluns mateix.

Pascual Sala afirma que ho han fet "per haver sobrepassat en més de sis mesos el mandat de renovació previst a la constitució" i ja havien manifestat la seva intenció al Ple del Tribunal del 7 de juny.

El seu objectiu és forçar els grups polítics a posar-se d'acord i fer efectiu aquest relleu per evitar el desprestigi que el TC ja ha patit com a conseqüència dels gairebé quatre anys en què va actuar amb el mandat de quatre membres caducat i els dos que ho va fer amb un dels magistrats mort.

PSOE i PP tornen a intercanviar retrets

Lluny de posar-se d'acord, PSOE i PP han tornat a intercanviar retrets aquest dilluns un cop s'ha donat a conèixer la notícia. El secretari d'Organització dels socialistes espanyols, Marcel·lí Iglesias, ha demanat al PP que actuï com un partit "responsable" i permeti que "d'una vegada per totes" es pugui renovar el TC. Segons Iglesias això "és el que reclamen" els tres jutges i fins ara el PP no ha fet res més que posar "obstacles insalvables" al camí.

Per "dificultats insalvables" el PSOE entén la pretensió del PP de designar com a membre del TC l'exportaveu del CGPJ Enrique López, que manté postures marcadament conservadores. Socialistes i populars ja van mantenir una dura batalla a l'entorn de la seva figura al Senat i finalment el PP va acceptar retirar-lo d'aquella llista i portar-lo com a nominable al Congrés.

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha afirmat que les renúncies són conseqüència de la "deriva" del govern espanyol.

stats