Publicitat
Publicitat

El TC es reunirà el 16 d'agost per resoldre el recurs de súplica del Govern

Desestimarà la part sobre l'abús de Rajoy dels recursos d'inconstitucionalitat, i no resoldrà fins d'aquí cinc mesos el fons de la qüestió

El Tribunal Constitucional (TC) interromp les seves vacances. Dimecres que ve, 16 d'agost, s'ha convocat un ple dels dotze membres per resoldre el recurs de súplica interposat el 3 d'agost per la Generalitat contra la suspensió de l'article 135.2 de la reforma del reglament del Parlament, el que habilita la tramitació de lleis per lectura única a petició només d'un grup parlamentari.

Fonts consultades per l'ARA confirmen que l'Advocacia de l'Estat ja ha acabat les al·legacions sobre aquest recurs de súplica, i per tant el TC ja pot resoldre'l. El recurs va dirigit contra la suspensió cautelar de l'article 135.2 i demana "que s'impedeixi l'abús de dret i la desviació de poder que resulten de la impugnació plantejada".

Segons la Generalitat, el recurs del govern espanyol "es basa no en la inconstitucionalitat del text informatiu impugnat, sinó en la presumpció de la seva futura aplicació a un supòsit determinat". Parlant clar: per si es fa servir el mecanisme de lectura única per aprovar la llei del referèndum de l'1 d'octubre registrada al Parlament per Junts pel Sí i la CUP el 31 de juliol.

El recurs de la Generalitat apunta també que hi ha altres parlaments i assemblees que tenen el procediment de lectura única com el que s'ha aprovat a Catalunya, i no han sigut impugnats pel govern Rajoy.

El ple del pròxim 16 d'agost desestimarà la part de la súplica que es refereix a l'abús del govern espanyol actual dels recursos anticonstitucionals per l'aplicació de l'article 161.2 de la Constitució. Recordaran que aquesta és una prerrogativa del govern estatal que implica que automàticament allò recorregut queda suspès cautelarment. 

Dins el TC també creuen que Rajoy abusa dels recursos

En canvi, el tema de fons, l'existència del mecanisme de lectura única que tenen altres parlaments, el resoldrà quan emeti la sentència definitiva, per a la qual té un termini fixat per la llei de fins a cinc mesos.

Si bé el ple convocat per al dimecres 16 d'agost és perquè s'ha complert pràcticament tota la tramitació de la súplica, crida l'atenció que coincideixi precisament amb la data de reobertura del Parlament. Fonts consultades per l'ARA assenyalen que el govern espanyol, precisament, va demanar als advocats de l'Estat que s'afanyessin a acabar les al·legacions al recurs de súplica. De fet, Rajoy ja va avisar que es planteja la possibilitat de convocar un consell de ministres extraordinari per a la setmana que ve.

L’inici del combat final de l’1-O: a l’agost o al setembre?

El TC també contempla la possibilitat que, com ja va passar el desembre del 2016, el govern espanyol presenti davant seu un incident d'execució  pel tema del referèndum, tant si la mesa tramita la llei per la via de l'article 135.2 com si ho fa amb un procediment d'urgència. Aquest incident d'execució es basaria en el fet que la mesa, en admetre a tràmit la llei, violaria diverses resolucions del TC, que prohibeixen tots els actes preparatoris.

El TC, en virtut de l'incident d'execució admès el desembre passat, va notificar personalment la suspensió a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, així com als altres membres de la mesa, al secretari general del Parlament, al president Carles Puigdemont i als altres consellers.

L’Onze de Setembre del TC

La veu del poble

Més continguts de

La veu del poble
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT