Política 05/04/2013

La Zarzuela negocia amb el Congrés els criteris per incloure la Corona a la llei de transparència

Sáenz de Santamaría especifica que les converses van començar després del mandat dels partits en el Debat de Política General

M.e. Quetglas
2 min
Rajoy ha despatxat amb el rei Joan Carles a Mallorca / EFE

MadridLa vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat aquest divendres que la Casa del Rei s'ha posat en contacte amb l'executiu per veure com inclouen la Corona en la llei de transparència que està actualment en tramitació parlamentària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha concretat que els contactes van començar després del debat de política general, al febrer, quan es va aprovar una resolució per incloure "altres institucions" al la llei de transparència, més enllà de partits i agents socials, en clara intencionalitat política de fiscalitzar la Casa del Rei. Avui, La Moncloa, després de posar en dubte moltes vegades que es podria incloure la Casa del Rei a la llei de transparència, la vicepresidenta ha assegurat: "Cal canviar-la per adaptar la llei a les pròpies circumstàncies de la Corona".

Fonts de la casa reial han explicat aquest divendres a Reuters i Efe que la institució fa dos mesos que negocia al Congrés dels Diputats la forma en què estarà sotmesa als criteris que marqui la llei de transparència. Aquesta informació apareix només dos dies després que el jutge José Castro imputés la infanta Cristina, filla del rei, per la seva presumpta relació amb el cas Nóos.

El president del govern central, Mariano Rajoy, en roda de premsa de premsa dijous a la tarda, ha explicat la reunió amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, després d'assegurar que el seu govern no adoptaria cap mesura especial per millorar la imatge de la Casa Reial després de la imputació de la infanta Cristina de Borbó. Simplement va apel·lar a la llei de transparència, en la qual estan treballant els diputats, per dir que inclourà una regulació de la monarquia semblant a la de la resta de països de la UE, però no ha desvetllar els contactes amb La Zarzuela.

A l'espera del que passi finalment, La Moncloa ha recordat molts de cops que la Constitució espanyola estableix que el rei distribueix lliurament la quantia que rep dels pressupostos generals de l'estat (PGE) "per a la sostenibilitat de la seva família i casa".

stats