Política 10/10/2014

El Suprem fa els primers passos per decidir si admet a tràmit una querella d'UPyD contra Mas

La petició del partit de Rosa Díez també afecta altres diputats del Parlament

Efe
2 min

MadridEl Tribunal Suprem ha iniciat els passos per decidir si admet a tràmit la querella presentada per UPyD contra el president Artur Mas i altres dirigents polítics catalans. Ha preguntat al fiscal si considera que hi ha indicis i si és competència de l'alt tribunal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

UPyD va presentar el 8 d'octubre al Suprem una querella contra el president Mas i cinc persones més, dirigents "embogits", segons l'advocat d'aquest partit, Andrés Herzog, per haver formalitzat el nomenament d'una comissió de control electoral per a la convocatòria del 9 de novembre.

La querella també és contra la presidenta del Parlament català, Núria de Gispert, i els altres quatre membres de la Mesa per prevaricació, desobediència, usurpació, malversació i delictes electorals.

La querella relata que el Constitucional va admetre a tràmit els recursos del govern espanyol contra la llei de consultes i el decret català que convoca la consulta sobiranista i que, en aquest mateix acte, el tribunal de garanties va deixar dues en suspens.

El Tribunal Constitucional va considerar que "la suspensió era necessària per evitar que durant la tramitació de la impugnació del seu pla sobiranista el govern català seguís impulsant, orientat i dirigint la seva acció política cap a la secessió, segons el full de ruta ja dissenyada", assenyala la querella.

No obstant això, tant el Parlament com el Govern van incomplir aquesta suspensió, continua la querella, i avançar "amb actes inequívocs a la indicada full de ruta", com són el manteniment d'una campanya de publicitat, la reobertura del registre de participació d'electors o diverses declaracions públiques de càrrecs públics en el mateix sentit de mantenir la consulta.

L'acció més clara va estar constituïda, diu també la querella, "pel nomenament de la comissió de control de les consultes populars no referendàries i el nomenament dels membres de les comissions de seguiment de la consulta popular no referendària sobre el futur polític de Catalunya ".

stats