Política 01/01/2020

Torra respon a Asens que dialogarà defensant "l’autodeterminació" i la "fi de la repressió"

El líder dels comuns a Madrid retreu al president que mantingui posicions "maximalistes"

Ara
2 min
Quim Torra aquest matí

BarcelonaDesprés que el líder dels comuns a Madrid, Jaume Asens, hagi demanat al president Quim Torra que no vagi amb "maximalismes" i sigui capaç de "flexibilitzar posicions" pel que fa al diàleg amb l'Estat, el cap de l'executiu català li ha respost en una piulada que mentre sigui en el càrrec defensarà "l'exercici del dret a l'autodeterminació, la fi de la repressió i l'amnistia". Torra ha insistit, doncs, en el posicionament que ja va defensar en el seu missatge institucional de Cap d'Any, quan va remarcar, en una crítica implícita a l'acord d'ERC amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, que el "diàleg" sense autodeterminació implica "tapar forats amb pedaços caducs".

Aquestes són les primeres declaracions del president un cop s'ha fet públic l'acord entre els republicans i els socialistes –avançat per l'ARA– de fer una consulta ciutadana sobre els acords presos en una taula de diàleg entre governs. Tot i que JxCat s'ha distanciat públicament de l'acord, assegurant que "no compromet la meitat del Govern", Torra ha evitat referir-s'hi directament. Amb tot, ha insistit en l'exigència de parlar sobre autodeterminació i amnistia.

Per la seva banda, Asens ha defensat en una entrevista a l'ACN que la consulta és "un punt de partida", però que no implica una renúncia al referèndum. La seva formació, ha dit, continua apostant per un referèndum, però considera que aquesta opció "ara és més lluny que abans". A més, ha recomanat al cap de l'executiu "no desaprofitar l'esperança que s'ha aixecat amb aquest nou context polític" amb la formació d'un govern progressista. "L'alternativa és el precipici de Vox", ha reblat.

Sintonia amb ERC

Asens ha explicat que ara mateix hi ha "molta sintonia" entre ERC, el PSC i els comuns: "Estem anant pel carril central del catalanisme i estem dient coses que sonen similars", ha celebrat el líder d'En Comú Podem, que creu que això "ensenya el camí del desbloqueig". Així, ha demanat als militants d'ERC, que demà sotmeten el pacte a la votació d'un consell nacional, que validin l'acord: "No és la panacea però no hi ha alternativa".

Pel que fa a l'escepticisme dels d'Oriol Junqueras sobre el compliment que el PSOE pugui fer dels acords, Asens ha dit que "la millor garantia" que es compliran és que els comuns hi seran". Amb tot, ha admès que hi haurà "dificultats" perquè el govern "no és la panacea absoluta", "però no hi ha alternativa", ha dit.

stats