Política 31/12/2019

JxCat critica l'acord ERC-PSOE i avisa que la taula de diàleg "no compromet la meitat del Govern"

Borràs retreu als republicans que no els hagin informat del contingut del pacte amb els socialistes

Mireia Esteve
3 min
JxCat avisa que la mesa de diàleg pactada entre ERC i el PSOE no "compromet a la meitat del Govern"

BarcelonaLa taula de diàleg entre governs que ERC i el PSOE han pactat no satisfà JxCat. L'endemà que els republicans donessin per tancat l'acord amb els socialistes, la portaveu de la formació a Madrid, Laura Borràs, ha comparegut en roda de premsa per censurar el pacte i avisar que la taula de diàleg pactada no els "vincula" ni tampoc "compromet la meitat del Govern" perquè no han estat partícips de les negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. Borràs ha estat contundent contra els republicans a l'hora d'avisar-los que no parlin d'un acord que impliqui el govern de la Generalitat "quan no ha participat" en les converses amb el PSOE. "Hauria d'haver comptat amb tots els actors independentistes", els ha retret. De tota manera, la diputada de JxCat no ha volgut aclarir si el president de la Generalitat, Quim Torra, està disposat a participar en aquesta taula de diàleg perquè, segons ha explicat, no disposen de tota la informació sobre els termes en què es desenvoluparà.

De fet, des de JxCat estan molestos amb ERC perquè asseguren que no els han informat del contingut del pacte i que se n'han assabentat per la premsa. "Hem conegut aquest acord que se'ns anuncia quan ja està tancat, potser l'hem conegut fins i tot més tard que els dos grups que són a l'oposició del Govern. No em sembla ni una mostra de lleialtat ni de respecte, ni cap al Govern ni cap al president de la Generalitat", ha criticat Borràs. I, precisament, ha volgut fer evident que el seu grup no coneix els detalls de la taula de diàleg entre governs: "No sabem si hi ha censura prèvia o temes vetats, no sabem si és una taula de negociació o una taula de salvació". I per això ha assegurat que JxCat no es pot comprometre a participar en una taula de diàleg "sense cap garantia". "No confiem en promeses buides", ha sentenciat. A més, ha avisat que eines de diàleg en el marc de la Constitució com ara la Conferència de Presidents –que l'acord entre el PSOE i Unides Podem estableix que siguin de forma anual– o les comissions bilaterals són "etapes superades i passades".

Sobre la consulta que l'acord entre republicans i socialistes preveu un cop es culmini la taula de diàleg, Borràs ha contestat així: "Voler decidir en un referèndum els acords a què s'arriba amb un partit no afecta la totalitat dels catalans". "Sánchez té molt clar sobre què volem votar els catalans", ha afegit. A més, la diputada de JxCat ha insistit que la solució política per al conflicte català només passa per l'exercici del dret a l'autodeterminació. Així, ha avisat que l'acord amb el PSOE no es pot apartar de les últimes declaracions que han signat els partits independentistes, com la de la Llotja de Mar. "Avui aquest acord no sortiria ratificat pel Parlament gràcies als vots de l'independentisme, sinó que potser ho faria gràcies als d'altres actors o majories", ha criticat.

Malgrat les crítiques a ERC i a l'acord que ha subscrit amb el PSOE, Borràs no ha volgut avançar esdeveniments sobre quins efectes podria tenir tot plegat en el govern de la Generalitat, que comparteixen amb els republicans. "Estem a l'expectativa de veure en quins termes una negociació que ha fet ERC afecta el Govern", ha afirmat. En aquesta línia, la diputada de JxCat ha explicat que "abans de parlar de falta de confiança" amb els republicans esperaran a "conèixer el contingut de l'acord". Però ha insistit: "S'ha acordat una taula de diàleg no dialogada. Nosaltres hi som per parlar de govern a govern, no per ser convidats de pedra en una reunió".

stats