Política 30/12/2019

Torra adverteix que el "diàleg" sense autodeterminació implica "tapar forats amb pedaços caducs"

El president de la Generalitat ha insistit que "no hi ha cap solució real per a Catalunya" que no impliqui el dret a decidir

Anna Mascaró
2 min

BarcelonaL'acord entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol tensa el govern de coalició a Catalunya. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha llançat aquest dilluns crítiques implícites als seus socis de govern (que sotmetran al consell nacional del partit la validació de l'acord amb els socialistes) i s'ha refermat en el no a la investidura que manté JxCat. En el missatge institucional de Cap d'Any, Torra ha insistit (tot i que sense esmentar directament les parts) que el "diàleg" sense autodeterminació implica "tapar forats amb pedaços caducs".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La meva disposició al diàleg és absoluta", ha assegurat el president, que ha matisat, no obstant això, que "diàleg vol dir continguts concrets i compromís de solucions polítiques i democràtiques", que passen per "donar la paraula a la ciutadania sobre el futur polític de Catalunya". "No hi ha cap solució real per a Catalunya que no impliqui reconèixer el dret d’autodeterminació i el seu exercici", ha insistit Torra, que ha cridat a no "caure en el parany d'enganyar-nos a nosaltres mateixos".

Les relacions entre Torra i Sánchez són tibants: el president espanyol s'havia negat a agafar-li el telèfon en les últimes setmanes i només va accedir a parlar-hi el 17 de desembre en el marc de la ronda de contactes amb els disset caps de governs autonòmics. El socialista va acceptar finalment reunir-se amb el cap de l’executiu català, però només un cop sigui reelegit president. En el discurs pronunciat aquest vespre, Torra ha retret al PSOE que "diàleg també vol dir reconeixement" i, per tant, "bilateralitat i respecte pels subjectes polítics amb drets i deures". Les declaracions del cap de l'executiu van en la línia del posicionament de la seva formació. Després de conèixer l’acord programàtic entre el PSOE i Unides Podem, la portaveu de la formació al Congrés, Laura Borràs, l'ha qualificat de "más de lo mismo". "Els independentistes no hi som per garantir «una España fuerte y cohesionada»", ha asseverat. En un comunicat, la formació ha considerat que el pacte entre les dues formacions "allunya una solució real al conflicte català" perquè busca una "actualització de l'estat autonòmic" i una "Espanya forta i cohesionada".

El president català, que el 19 de desembre va ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per desobediència, ha lamentat que el 2019 hagi sigut un any "en què els catalans hem viscut en una democràcia segrestada". "Hem constatat la cara autoritària de l'Estat", ha denunciat Torra, que s’ha referit a la "farsa jurídica" de la sentència de l'1-O i la seva pròpia inhabilitació: "No han volgut inhabilitar-me a mi", ha dit, sinó "al president de Catalunya". En el mateix sentit, ha assegurat que no permetrà ni acceptarà que "un tribunal suplanti la sobirania de tots els catalans".

"Aquest any comença a ser l'any de dir-nos la veritat", ha conclòs el cap de l’executiu, i ha fet una crida a "reprendre el rumb" i la "iniciativa". Per fer-ho, ha dit, cal recuperar també la "unitat" de l'independentisme. "Tan sols la llibertat i la sobirania completa ens permetrà assolir una societat justa i plena d'oportunitats per a tothom", ha sentenciat Torra.

stats