Política 22/08/2018

Torra demana a Grande-Marlaska depurar responsabilitats a la policia per la presència d'agents en "grups armats"

El president del Govern envia una carta al ministre perquè actuï davant "l'escalada de violència"

Acn
2 min
Quim Torra dirigint-se al faristol en la segona sessió del debat d'investidura aquest dilluns.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, demana per carta al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que intervingui per posar fi a "l'escalada de violència" a Catalunya que atribueix a "grups violents". En la carta, enviada aquest dimecres i que ha avançat l'ACN, Torra denuncia la presència d'agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en els "grups armats i organitzats" que els Mossos han identificat recentment –les últimes identificacions les van fer dissabte a la matinada a la Ribera d'Ebre–. Per això, insta el ministre a "depurar responsabilitats" dins dels cossos policials estatals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La carta va adreçada directament al ministre i no pas a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, perquè, segons Torra, ella ha mantingut "silenci" quan se li ha demanat una condemna dels fets. El 9 d'agost Torra ja es va dirigir –també per carta– a Cunillera exigint-li mesures disciplinàries als agents. Per últim, el president del Govern considera oportú que el ministeri de l'Interior actuï davant "l'escala de violència" a Catalunya.

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha assegurat que contestarà personalment i de forma pública la carta que li va remetre el passat dia 9 el president de la Generalitat, Quim Torra. Cunillera, que ha acompanyat al ministre de Cultura, José Guirao, en una visita al MNAC, ha assegurat que la carta va arribar a la Delegació del Govern mentre ella era de "vacances administratives" -no pot signar documents oficials fins la setmana que ve- i que se'n va assabentar a través d'una publicació digital. Quan acabi les seves vacances, la setmana vinent, respondrà la missiva de Torra.

Cunillera, però, ha dit que ja ha parlat personalment amb Torra perquè s'han vist recentment. En concret van coincidir el passat 17 i 18 d'agost en els homenatges a les víctimes dels atemptats: "Li donaré unes explicacions que ja li he donat -ha dit Cunillera- i, si no el satisfan, li'n donaré més". Cunillera no creu que el ministre d'Interior Fernando Grande-Marlaska, a qui Torra s'ha dirigit ara també per carta, li expliqui res diferent al que ella ja li ha dit. La delegada del govern espanyol no ha volgut aclarir què li va dir a Torra perquè ho farà públic quan li respongui la carta.

stats