Política 29/09/2019

Torra: "Hem rebutjat sempre la violència. No podem condemnar el que no existeix"

El president de la Generalitat denuncia que s'està construint un "relat fals a qualsevol preu"

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Quim Torra.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a negar aquest diumenge que hi hagi violència entre l'independentisme. "No podem condemnar el que no existeix perquè som pacífics", ha defensat. Així doncs, ha insistit que sempre ha condemnat la violència perquè l'independentisme "és un moviment pacífic" amb "profundes arrels democràcies".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torra ha criticat que s'està construint "un relat fals a qualsevol preu", en relació amb la presó preventiva per als set membres dels CDR acusats de terrorisme i tinença d'explosius. En aquest sentit, el president català ha reivindicat que l'"única violència" que ha de condemnar l'estat espanyol és la del referèndum de l'1-O. Torra considera que hi ha algú interessat a qualificar l'independentisme de violent just abans que es conegui la sentència de l'1-O.

"El nostre és un moviment que és alegre, i en aquesta etapa el vull més alegre que mai", ha dit, animant els assistents a un acte davant la presó de Lledoners, on hi ha part dels presos polítics independentistes. Torra ha demanat als independentistes que no caiguin "en les provocacions" i es mantinguin "junts". "Ens volen espantats i dividits", ha afirmat.

Els presos encapçalen la llista per al 10-N

El PDECat ha confirmat aquest diumenge en un comunicat que els presos de JxCat tornaran a encapçalar llista de candidats a les eleccions generals del 10-N, com va avançar ahir l'ARA. D'aquesta manera, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull repetiran com a caps de llista a Barcelona, Lleida i Tarragona.

Sobre el 10-N, el president de la Generalitat ha reivindicat JxCat com "el vot útil per l'independentisme". Torra ha lamentat que aquestes eleccions "no tocaven" i "si s'han de repetir és pel fracàs polític d'algú". De fet, ha deixat clar: "Si hem de tornar a votar 'no' a Sánchez, ho tornarem a fer". A més, ha insistit que a Espanya no hi ha hagut mai un govern de transició i que la crisi institucional "té conseqüències per a tots".

"El dret a l'autodeterminació i la independència s’han de defensar a tot arreu i també al Congrés de Diputats", ha afirmat Torra durant l'acte a Lledoners. El president de la Generalitat ha assegurat que el seu partit no hi anirà a "pidolar" i que demanarà a Madrid "més llibertat, més justícia i un país millor per a Catalunya amb diàleg".

stats