Política 13/01/2019

Torra reitera el no als comptes perquè Sánchez no ha fet “cap moviment”

Nogueras assegura que el PDECat votarà en contra de la tramitació

Xavi Tedó
3 min
Quim Torra i l’expresident Carles Puigdemont sortint de la Casa de la República, a Waterloo, divendres al migdia.

BarcelonaCap canvi. El president de la Generalitat, Quim Torra, va reiterar ahir el seu no als pressupostos espanyols mentre Madrid no accepti un referèndum d’autodeterminació. En declaracions a l’agència estatunidenca de notícies Associated Press, Torra va explicar que els partits independentistes “ja han deixat clar que votaran en contra dels pressupostos perquè no hi ha hagut cap moviment per part del govern espanyol” en relació al que demanen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president va recordar que el “xec en blanc” per a Sánchez era només per aprovar la moció de censura i formar govern, però va descartar seguir donant-li suport perquè “no ha avançat ni un mil·límetre” pel que fa al dret a decidir de Catalunya. En aquest sentit, Torra va admetre que "no té gaire esperances" que l'executiu de Sánchez accedeixi a negociar l'exercici d'aquest dret. No obstant això, el cap de l'executiu català ha reiterat la seva voluntat de "seure i parlar on sigui".

La consellera de Cultura, Laura Borràs, va fer costat a Torra i va insistir que comparteix el seu veto als comptes. “No cal allargar un debat que és innecessari”, va concloure abans de recordar que el Govern ha de fer ús “de totes les eines polítiques que té al seu abast per mirar de solucionar el conflicte polític” que hi ha entre Catalunya i l’Estat. En aquest sentit, va afegir, “la gestió o no dels pressupostos de Sánchez és una d’aquestes estratègies polítiques”.

Aragonès replica Iceta

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, també va fer pinya i va avisar que si el govern espanyol vol garantir la seva estabilitat “ha d’afrontar una negociació política sobre el futur de Catalunya”, que “només podrà decidir la seva gent”. Aragonès, que aquests dies fa de president en funcions pel viatge als EUA del president Torra, va deixar clar que no és “impossible” que ERC i el PDECat votin en contra dels pressupostos espanyols, com va sentenciar ahir el líder del PSC, Miquel Iceta.

Segons el vicepresident, l’“impossible és que desapareguin els dos milions d’independentistes”, va respondre a Iceta en un acte municipalista a Sant Vicenç dels Horts, població de l’expresident Oriol Junqueras, que va insistir a través d’una carta en la necessitat de seguir forjant una “majoria imparable” a favor de la independència. Enmig del debat intern al PDECat sobre la necessitat de permetre la tramitació i l’aprovació dels pressupostos, la vicepresidenta del PDECat, Míriam Nogueras, va insistir en el no als comptes del govern espanyol.

En una entrevista al programa Preguntes freqüents dissabte a la nit, Nogueras va deixar clar que la seva formació votarà “no als pressupostos i no a la tramitació mentre no hi hagi una resposta política”. Tot i que la JNC va rebutjar dissabte la moció que demanava bloquejar la tramitació dels comptes de l’Estat, Nogueras va mirar de tancar el debat. “Si no hi ha una resposta política per a un conflicte polític, molt greu, gravíssim, nosaltres no podem regalar els nostres vots”, va afirmar, i va assegurar que els comptes de Pedro Sánchez són “molles” per a Catalunya. En aquest sentit, va assegurar que no vindrà “el llop” si es vota no i que els pressupostos generals de l’Estat (PGE) no són tan bons per a Catalunya.

La vicepresidenta del PDECat va ressaltar que el govern del PSOE té la clau per aprovar els comptes. Segons Nogueras, “el debat real no són els pressupostos, és l’autodeterminació de Catalunya”, i va criticar que tant Rajoy com el govern de Pedro Sánchez hagin sigut “un mur”. La dirigent del PDECat va assegurar que “els partits del 155” ballen “la música de la ultradreta” i que els que avui demanen que s’aprovin els pressupostos “van aplaudir el llop i el van acompanyar a les manifestacions”. “No comprem el marc mental que es vol instal·lar que, si no aprovem els pressupostos, vindrà el llop”, va expressar davant l’amenaça de l’auge de la ultradreta que el PSOE posa sobre la taula després de les eleccions andaluses.

Reagrupament, també en contra

Reagrupament es va afegir ahir al debat i va demanar a ERC i el PDECat que no aprovin ni tramitin els pressupostos estatals. A través d’un comunicat, la formació, que s’ha adherit a la Crida Nacional per la República de l’expresident Carles Puigdemont, considera que el debat que tenen els partits independentistes “no hauria d’existir” davant “la situació actual que vivim de repressió, amb presos polítics injustament tancats, exiliats lluny de les seves famílies, humiliacions diàries i amenaces constants”. Segons Reagrupament, “els gestos que alguns demanen ni arribaran ni se’ls espera”, i afegeix: “L’únic que ens farà avançar és el desplegament de la República Catalana”.

stats