Política 12/04/2020

Torra: "Enviar la gent a treballar és una irresponsabilitat i una temeritat"

El president tem una crisi humanitària després de la mèdica

Pau Rumbo
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la videoconferència d'aquest diumenge amb Pedro Sánchez i els altres presidents autonòmics

BarcelonaEl govern català no està d'acord amb l'aixecament del confinament total que ha decidit l'executiu de Pedro Sánchez, i el president Torra s'ha encarregat de deixar-ho clar fins en tres ocasions al llarg del dia d'avui. Primer en una carta, difosa per la Generalitat. Després a través de la pantalla de la videoconferència entre Sánchez i els 17 presidents autonòmics, on Torra no ha estat sol a l'hora de plantar-li cara al president espanyol. I, per últim, davant dels mitjans, en una compareixença on Torra no s'ha estalviat cap retret i ha afirmat que la seva preocupació principal és "salvar vides".

El president de la Generalitat ha reclamat les mesures "més dràstiques" possible per evitar un rebrot o un segon confinament total. En la seva opinió, la decisió de Sánchez és "una irresponsabilitat i una temeritat". Precisament com un "irresponsable" és com se sentiria el president, segons ha afirmat, si li plantegés al poble de Catalunya que anés a treballar dimarts. "Com podria tornar a parlar amb els metges, les infermeres, o personal atenció primària?", s'ha preguntat. Torra, que ha xifrat en un milió els catalans que hauran de tornar a la feina dimarts, ha demanat que algú li justifiqui "què s'ha de construir ara, que sigui tan essencial".

En aquest sentit, ha exposat que precisament ha demanat més temps de confinament total a l'Estat per poder preparar bé un pla de desconfinament, que està elaborant l'epidemiòleg Oriol Mitjà. "Hem de ser extremadament cauts. No podem fallar. Ha de sortir a la primera", ha afirmat. Aquest pla ha de funcionar a partir de les dades, tant sanitàries com econòmiques: "Hem de saber quina capacitat productiva tindrem a Catalunya, perquè ens costarà cada vegada més comprar tests al mercat exterior".

Recepta econòmica

El president de la Generalitat ha esbossat que la solució que imagina per sortir de l'atzucac econòmic és l'endeutament públic. Ha vaticinat que se superaran els 1.800 milions d'euros de despesa prevista, i la solució per a evitar "conseqüències devastadores" és que l'Estat s'endeuti "fins les celles" per evitar que la crisi la paguin els ciutadans i evitar un problema de liquiditat. Per altra banda, ha lamentat la lentitud amb què el govern espanyol tramita el projecte de renda garantida que va anunciar, com a resposta a la crisi social provocada per la pandèmia: "Com és que encara ens ho estem plantejant? Com és que no l'hem aprovada per a tothom?", s'ha preguntat.

Torra també ha criticat amb duresa el repartiment de material sanitari. "La centralització va ser un error gravíssim", ha sostingut, i ha exposat que la Generalitat ha aportat el 90% dels subministraments. "Algun dia s'escriurà com la Generalitat va sortir al mercat internacional. Ens hem buscat la vida com hem pogut i no ens hem fet fotos", ha apuntat. Tot i això, ha reconegut que quan arriben remeses de testos ràpids a Catalunya, no pot fer més que "felicitar" el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i ha entonat també el mea culpa pel que fa a la demora d'una setmana en el repartiment públic de mascaretes que va anunciar el Govern: "Ho lamento. No volíem un col·lapse a les farmàcies", ha concedit.

Torra ha insistit diverses vegades que la seva opinió parteix del criteri dels tècnics. Com els experts del departament de Salut, el comitè d'experts que assessora el Govern, "la pràctica totalitat" dels hospitals catalans, col·legis professionals i associacions representatives del sector sanitari. "Les xifres que tenim no permeten el desconfinament que està decidint el govern espanyol", ha declarat per la seva banda la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en una entrevista a RAC1.

"En el cas que l'estat espanyol no permeti el confinament total, que és gravíssim, des del Govern demanarem que les empreses siguin flexibles", ha afegit. Així mateix, Budó ha demanat "a la gent que ha d'anar a treballar" que "sí o sí extremin les precaucions". "La resta s'ha de quedar confinada a casa", ha dit.

stats