Política 13/04/2018

Torrent defensa la querella contra Llarena davant dels "atacs" de l'Estat i la "regressió de drets i llibertats"

Denuncia que hi ha "valors del franquisme i ideals feixistes" que "continuen presents"

Marc Toro
2 min
El president del Parlament, Roger Torrent, i el president de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny, en el moment de l'ofrena floral

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, ha reivindicat la querella que aquest divendres la mesa ha acordat presentar contra el jutge Pablo Llarena com una defensa dels drets polítics dels presos i de "tots" els catalans davant dels "atacs" de l'Estat a Catalunya i la "regressió de drets i llibertats". Així ho ha dit en el marc de l'acte d'homenatge als republicans represaliats pel franquisme que ha tingut lloc aquest migdia al pati de la biblioteca del Parlament. "No permetrem que es trepitgin els nostres drets i llibertats", ha reblat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'una ofrena floral davant l'escultura 'La pietat' al costat del president de l'Associació Pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny, Torrent ha fet una crida a "no defallir en la defensa dels drets i les llibertats fonamentals i la democràcia" a Catalunya, apel·lant "als valors republicans" contra "alguns valors del franquisme i ideals feixistes que continuen presents, que mai han desaparegut del tot". En aquest sentit, ha lamentat els últims episodis d'agressions a Catalunya emparades en "valors feixistes" i que, al mateix temps, s'intenti "criminalitzar la protesta cívica i pacífica".

El president de la cambra també ha sigut molt contundent contra el govern espanyol per "obstruir" els intents de "revisar el passat". Una crítica que Fortuny ha fet extensiva al PP, el PSOE i Cs per haver-se oposat al Congrés a la reforma de la llei d'amnistia que permetria jutjar els crims del franquisme, i ha acusat aquests partits de tenir una "injusta incomprensió" cap a les víctimes. Ha denunciat, amb tot, que "vivim en una democràcia dominada pels hereus del franquisme" en la qual encara no s'ha reparat els represaliats de la dictadura.

De fet, Cs, el PSC i el PP han sigut els grans absents de l'acte, on sí que hi havia representants de JxCat, ERC, els comuns i la CUP i que ha acabat amb els assistents cantant 'Els segadors' i crits de "Visca Catalunya lliure". En roda de premsa posterior, la portaveu dels socialistes al Parlament, Eva Granados, ha argumentat l'absència del seu partit argumentant que l'homenatge era un "míting de part" en què es barrejava el Procés amb la memòria dels represaliats i es reivindicava una "ideologia concreta".

stats