Política 16/07/2018

Torrent descarta "gestos simbòlics" sobre l'aplicació de la suspensió dels diputats processats

El president del Parlament reitera que cap d'ells haurà de deixar l'acta

Ara
2 min
Torrent descarta "gestos simbòlics" sobre l'aplicació de la suspensió dels diputats processats

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat que espera rebre avui l'informe dels lletrats de la cambra sobre l'aplicació de la suspensió dels diputats processats, però en tot cas ha deixat clar que cap d'ells haurà de deixar l'acta i ha descartat "gestos simbòlics". En declaracions a La Xarxa, Torrent ha explicat que durant el dia d'avui "probablement" els serveis jurídics emetran l'informe que va encarregar la mesa del Parlament i que "servirà per cristal·litzar quina és la decisió".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Però, al final, les decisions de la mesa són polítiques. La decisió i la fórmula que adoptem ha de compartir dues premisses: que ningú hagi de renunciar a l'acta de diputat, que és el que vol el Suprem i en cap cas permetrem que passi; i que no s'alterin les majories, perquè són les que ha decidit la ciutadania i cap tribunal pot modificar-les", ha asseverat. En la mateixa línia s'ha expressat la portaveu republicana, Marta Vilalta, que ha reiterat que estan esperant l'informe dels lletrats, però que si no arriba abans del ple d'aquesta setmana, podran votar. "Han de poder exerceir el seu dret a vot i ho garantirem en aquest ple", ha asseverat.

En tot cas, ha descartat "gestos o gesticulacions simbòliques" del Parlament sobre els diputats suspesos i un text judicial que ha qualificat de "despropòsit i farsa": "Som aquí per prendre decisions que comportin conseqüències efectives i reals, no gestos simbòlics. Davant una causa política prenem decisions polítiques. No farem gesticulacions simbòliques". El president del Parlament i dirigent d'ERC ha tornat a reclamar que la fiscalia "retiri tots els càrrecs" contra els dirigents a la presó i a l'estranger, perquè aquests delictes "no han existit", i per això seria "de justícia i raonable".

"Si hi ha voluntat d'un diàleg polític franc, obert i en el marc d'una democràcia, la cosa més normal és que el govern central retiri aquestes acusacions, a través de la fiscalia. No com a moneda de canvi, perquè els presos no són una mercaderia, sinó com a mostra que hi ha una voluntat de diàleg polític franc i obert", ha dit. Finalment, sobre les crítiques de Cs, el PSC i el PP al nomenament de Joan Ridao, exsecretari general d'ERC, com a lletrat major del Parlament, Torrent ha defensat que "com qualsevol lletrat de la casa, té les competències tècniques idònies".

Sobre la qüestió que hagi fet política i tingui una determinada ideologia, Torrent ha recordat que "tots els lletrats i funcionaris tenen ideologia, perquè són ciutadans, però tècnicament Ridao té prou solvència per ser lletrat major".

Illa (PSC): "Les resolucions judicials no es voten"

El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha volgut reiterar a la roda de premsa d'aquest dilluns la crida dels socialistes al respecte i compliment de les decisions judicials, les quals -ha destacat- "no s'han de votar" al Parlament. En aquest sentit, Illa ha demanat que els diputats suspesos pel Tribunal Suprem deixin l'acta. "Cal implementar la mesura", ha reblat, deixant clar que el magistrat Pablo Llarena ha obert la porta a que els parlamentaris supesos siguin substituits de manera temporal.

stats