Política 30/11/2020

Comencen a presentar-se els candidats de la segona volta (més disputada) de les primàries de JxCat

Artadi, Rius, Puigneró, Budó, Pallarès, Campdepadrós, Batet, Geis i Madrenas, entre altres, anuncien el pas

Núria Orriols
4 min
Inici de campanya l'any 2017

ARANWS20201129_0157Els afiliats de JxCat fan Borràs presidenciable per àmplia majoria

BARCELONA

Artadi, Rius, els consellers i Canadell faran el pas per ser cares visibles de la llista

A Barcelona es trien els nou candidats que segueixen la presidenciable a la llista en unes primàries que prometen ser molt més renyides que l’elecció del candidat efectiu. Els primeres espases concorreran a aquesta urna, a més dels dirigents que ja eren diputats en aquesta legislatura i els que s’hi volen sumar. També s’hi podria presentar Puigdemont, que adoptaria un rol simbòlic de número dos. En tot cas, sí que hi haurà dos dels dirigents més propers a l’expresident: la portaveu, Elsa Artadi, i el vicepresident del partit, Josep Rius -fins ara no era diputat-.

També s’hi presenta l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i els consellers del Govern Damià Calvet -que ahir va perdre davant de Borràs-, Meritxell Budó i Jordi Puigneró. Ramon Tremosa podria concórrer a aquesta demarcació o a la de Lleida.

Pel que fa a nous fitxatges, pot fer el pas el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, mentre que la presidenta de la JNC, Judit Toronjo, els advocats Quim Jubert i Jaume Alonso Cuevillas (fins ara diputat al Congrés) també presentaran candidatura. Dels actuals diputats, sospesen fer-ho Ferran Mascarell, Aurora Madaula i Francesc Dalmases. En canvi, Josep Costa no ho farà.

TARRAGONA

Batet, Campdepadrós i Pallarès competeixen pel primer lloc

Tarragona sempre és una demarcació difícil per a JxCat -ara s’hi ha afegit el fet que és un dels territoris més forts del PDECat-, però no falten candidats per liderar la llista el 14 de febrer. Tenint en compte que en les últimes eleccions van treure quatre diputats, tres pesos pesants han fet el pas i tenen números d’encapçalar la llista -qui surti més votat-: es tracta de l’actual president del grup parlamentari, Albert Batet, de l’entorn més proper a Puigdemont; del secretari primer de la mesa, Eusebi Campdepadrós, que aquesta legislatura ha sigut protagonista de diversos requeriments per part del Tribunal Constitucional per tramitar resolucions sobre l’autodetermnació, i de la secretària de finances del partit i diputada, Teresa Pallarès.

En tot cas, no són els únics que es presentaran a les primàries: també està previst que ho facin la fins ara diputada de l’Ebre Mònica Sales o Jordi Sendra, exsenador de CDC i exdiputat de JxSí. Qui també aspira a representar l’Ebre és l’exsecretària nacional de l’ANC i membre de la direcció de JxCat, Irene Negre, que també té opcions. També s’hi presenta Rai López, militant de base i que es va fer famós per anar caminant a Waterloo .

LLEIDA

A la recerca d’un candidat després de la decisió de Forné de no presentar-se

La província de Lleida és ara mateix el punt més feble de JxCat. Dels cinc diputats que mantenen el carnet del PDECat dins del grup al Parlament, dos són de Lleida (Marc Solsona i Montserrat Macià), i dos dels dirigents independents que van encapçalar la candidatura a les eleccions del 21-D no es tornaran a presentar: no ho faran ni Josep Maria Forné -que va ser cap de llista- ni Xavier Quinquillà.

Després de conèixer el resultat de les primàries per a la presidència de la Generalitat, tant la vegueria del Pirineu com la de Lleida van mantenir una trobada per abordar com encaren aquesta segona volta. Dels que preveuen fer el pas hi ha l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, i l’exregidora del PDECat a Sort Imma Gallardo. Anna Geli, actual diputada, encara no ha decidit si optarà a repetir. Davant d’aquesta situació, en les últimes hores, segons diverses fonts consultades per l’ARA, s’ha valorat que el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, pogués fer el pas per intentar encapçalar la candidatura, però no està tancat. Qui lideri la llista de JxCat a Lleida haurà de competir amb Solsona, un dels valors forts del PDECat com a portaveu del partit, diputat i alcalde de Mollerussa.

GIRONA

Madrenas i Geis busquen el primer lloc fent tàndem amb altres alcaldes ex-PDECat

Girona és la demarcació on JxCat va guanyar per més distància Esquerra en les eleccions del 2017. Tres anys després, la formació espera refermar aquesta posició en les eleccions del 14 de febrer, malgrat que les enquestes a escala nacional apunten a una reculada. Per fer-ho, valoren fer el pas dues dones que estarien ben posicionades per ser les més votades i situar-se com a número u de la llista. Es tracta de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i de la portaveu de JxCat al Parlament, Gemma Geis.

A banda de les dues dirigents, també està previst que es presentin per ser a la candidatura exalcaldes del PDECat que ja han sigut diputats aquesta legislatura, com el de Ripoll, Jordi Munell, o el de Borrassà, Ferran Roquer. També té intenció de repetir el diputat Francesc Ten, regidor de Tortellà i ex del PDECat. Qui no podrà fer-ho és l’alcalde de Besalú, Lluís Guinó, que ha sigut inhabilitat com a membre de la mesa per haver tramitat les lleis del referèndum l’any 2017. Malgrat que aquestes serien les cares visibles que aspiren a agafar l’acta, també està sobre la taula que l’expresident Carles Puigdemont es presenti per encapçalar la demarcació de Girona de manera simbòlica.

stats