Política 27/06/2019

El Tribunal Constitucional tomba 15 articles de la llei catalana contra el canvi climàtic

Entre els punts anticonstitucionals pel que fa a les competències hi ha el veto als permisos per al 'fracking'

Acn
2 min
Les conseqüències ecològiques que té el fracking han propiciat que aixequi molta oposició al territori i la posterior prohibició al Parlament.

BarcelonaEl Tribunal Constitucional ha estimat part del recurs que el govern espanyol del PP va interposar el novembre del 2017 contra la llei del canvi climàtic de la Generalitat i ha declarat inconstitucionals una quinzena d'articles i incisos de la norma. Amb tot, en una sentència de 92 pàgines dictada el 20 de juny el TC n'avala la resta o directament desestima el recurs del PP en els apartats sobre els quals no es pronuncia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tribunal de garanties ha avalat aquest dijous alguns dels articles que impugnava el govern espanyol, entre el quals destaca la creació de l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica. En canvi, declara anticonstitucional (per invasió de competències) l'article 19.4 de la mateixa llei que establia que el Govern no ha de concedir permisos d'explotació per a l'obtenció de gas i petroli obrint pous subterranis (la tècnica del 'fracking').

Poc després de l'entrada en vigor del 155, el govern espanyol va anunciar que portava al Tribunal Constitucional la llei de canvi climàtic de la Generalitat, que havia entrat en vigor a l'agost. L'executiu de Rajoy argumentava al recurs que era una qüestió "estrictament competencial" entenent que la Generalitat envaïa competències estatals amb la llei, per exemple proposant la creació de nous impostos, un dels quals per gravar els grans vaixells i les activitats econòmiques que contaminen i consolidar la taxa a vehicles contaminants. L'executiu de Rajoy invocava l'article 161.2 de la Constitució que li permet demanar la suspensió immediata (durant un màxim de cinc mesos) dels articles recorreguts a l'espera que el TC es pronuncií sobre el fons.

L'Estat al·legava que anaven en contra de l'article 149.1 de la Constitució que atribueix a l'estat espanyol les competències en matèria de bases i coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica (regla 13), bases de règim miner i energètic (regla 25) i la legislació bàsica sobre protecció del medi ambient, sense perjudici de les facultats de les autonomies per establir normes addicionals de protecció (regla 23).

La llei catalana regula les mesures encaminades a la mitigació i l'adaptació del canvi climàtic, la definició del model de governança de l'administració pública en relació al canvi climàtic i l'establiment d'impostos com a instruments per actuar contra el canvi climàtic.

El govern espanyol va impugnar diversos articles i incisos de la llei. Concretament, els articles 2.2.e), 4.e), 5, 6, 7, 8, 11, 16.3, 19, 21.4, 24.3, 24.4, 39.3, 40 a 50, 51, 52; les disposicions addicionals primera, segona, tercera i setena; la disposició transitòria tercera i les disposicions finals cinquena i sisena.

Part del veto, aixecat l'estiu passat

L'estiu passat, el TC va aixecar la suspensió dels articles que havia impugnat ja que havien passat els cinc mesos que la llei li permet tenir suspesos articles recorreguts pel govern espanyol a l'espera de dictar sentència. Ho va fer a l'espera de resoldre el fons del recurs, un pas que s'ha produït amb la resolució que data de 20 de juny. En aquell moment, la Generalitat va comunicar que el TC aixecava part de la suspensió de la llei del canvi climàtic però mantenia el veto a la prohibició del 'fracking'.

stats