Política 08/10/2018

Turull retreu al fiscal que no el cités pel patrimoni quan estava en llibertat: "No hauríem arribat fins aquí"

El diputat al·lega que va cedir els béns a la dona perquè temia per la seva salut

Montse Riart
2 min
Marta Bragulat, la dona de Jordi Turull, arriba al TSJC

BarcelonaJordi Turull ha defensat aquest dilluns davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la legalitat de la cessió del patrimoni familiar a la seva dona. Segons fonts judicials, el diputat de Junts per Catalunya ha retret al fiscal, que l'acusa de traspassar els béns per evitar que els hi embargués la justícia arran de la investigació per l'1-O, que no l'hagués citat a declarar mentre estava en llibertat: "Si m'hagués citat abans ens hauríem estalviat arribar fins aquí", ha dit Turull, segons fonts judicials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al diputat l'han portat des de la presó de Lledoners amb un vehicle policial i ha entrat a la sala custodiat per quatre agents dels Mossos d'Esquadra. La seva dona i dos testimonis han declarat després.

Abans de ser conseller

Segons fonts judicials, Turull ha explicat al jutge que va cedir el patrimoni a la seva dona arran d'una malaltia el 8 de juny, abans de saber ni tan sols que seria conseller de Presidència. Segons la seva defensa, exercida pel penalista Jordi Pina, el diputat no tenia cap intenció d'eludir la justícia, entre altres coses perquè quan es va firmar la cessió de béns també es van firmar dos testaments. "Es bastant incomprensible que una persona intenti fer un aixecament de béns i a la vegada passi a ser la principal beneficiària d'una altra persona en el seu testament", ha defensat l'advocat.

Turull ha justificat la cessió de la casa i un compte corrent a la seva dona. En el primer cas, ha explicat al jutge que ell només havia pagat la compra de la casa mig derruïda, que la seva dona s'havia fet càrrec de les despeses de la reforma i que per això van pensar que havia d'estar a nom seu i no del diputat. Pel que fa al compte corrent, ha explicat que es va decidir que només constés la seva esposa com a titular perquè era l'única que hi feia ingressos.

En la seva querella, el fiscal José Joaquín Pérez de Gregorio acusa Turull i la seva dona de traçar "un pla preconcebut" per intentar evitar "el futur embargament" del patrimoni del diputat –96.400 euros– arran dels processos judicials que li poguessin obrir i, d'aquesta manera, "aparentar una situació d'insolvència".

Els testimonis que han declarat aquest matí haurien corroborat la versió de Turull. Segons fonts judicials, el constructor de la casa ha assegurat que era la dona del diputat qui va pagar i capitanejar la reforma, mentre que un treballador de l'oficina bancària ha constat que ella era l'única que feia ingressos i retirades d'efectiu del compte denunciat per la fiscalia.

La defensa del diputat també ha recordat al TSJC que el magistrat del Suprem Pablo Llarena ja va certificar fa temps que s'havien cobert les fiances sol·licitades. En total, Llarena va fixar una fiança de 2,1 milions d'euros a cobrir de manera solidària entre els 25 processats per l'organització de l'1-O, entre els quals els presos polítics i els exiliats.

stats