Política 12/08/2020

Podem reclama a l'Audiència de Madrid que anul·li la investigació contra el partit

Sánchez evita posicionar-se sobre la causa i defensa la independència judicial

G.p.
3 min
El líder de Unidas Podemos, Pablo Iglesias, bebiendo agua desde la tribuna del Congreso en una imagen de archivo

BarcelonaPodem ha mogut peça aquest dimecres en el front judicial que l'afecta. Després de la imputació del partit i part de la seva cúpula per part del titular del jutjat d'instrucció 42 de Madrid, Juan José Escalonilla, el partit lila ha presentat un recurs d'apel·lació en què demana a l'Audiència Provincial de Madrid que anul·li o arxivi la causa. En el text, avançat per Eldiario.es i al qual ha tingut accés l'ARA, els advocats de Podem argumenten que la causa s'hauria de declarar nul·la perquè la documentació aportada pel denunciant –l'ex responsable legal de la formació José Manuel Calvente– s'hauria obtingut de manera "il·lícita". A més, apunten que les proves que diu tenir Calvente "són simples sospites" i no tenen "rellevància penal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el relat de Podem, és evident que els documents aportats per Calvente –acomiadat del partit el desembre del 2019 per un presumpte cas d'assetjament sexual que els tribunals van arxivar– en la denúncia "van ser obtinguts en l'exercici dels seus càrrecs i funcions" dins la formació, incomplint, al seu entendre, la seva obligació de guardar secret professional. Per tot això, el partit lila considera que la denúncia de Calvente s'hauria d'haver inadmès i sosté que totes les diligències practicades pel jutge a partir de la mateixa estan "viciades de nul·litat".

A banda, la formació que lidera Pablo Iglesias qüestiona la versemblança de les acusacions que fa el seu extreballador. Així, argumenta que els fets que denuncia Calvente es basen en "simples apreciacions subjectives" i no tenen "la rellevància penal suficient" com per iniciar una instrucció judicial. De fet, el partit lila va més enllà i acusa el jutge Juan José Escalonilla de "fer-se seves en la seva integritat i sense sotmetre-les a un mínim judici de ponderació o anàlisi objectiu" les interpretacions de Calvente, així com d'obrir "una mena d'investigació prospectiva o causa general" contra Podem que vulnera el seu "dret a la defensa" i a la "presumpció d'innocència". A la seva bateria d'arguments contra la causa, els lletrats de Podem sumen també el fet que, malgrat que el procediment sigui encara molt incipient, el jutjat ja hagi admès que es personi com a acusació popular Vox, una formació amb "evidents, públiques i notòries diferències" amb els d'Iglesias.

La investigació d'Escalonilla –que ha citat a declarar el 20 de novembre com a investigats el responsable de campanyes i secretari de comunicació del partit, Juan Manuel del Olmo; la gerent, Esther Val, i el tresorer, Daniel de Frutos– se centra en una suposada comptabilitat irregular que hauria facilitat sobresous a dirigents d'Unides Podem, així com diverses contractacions simulades a empreses afins que haurien servit a les companyies per autofinançar-se durant el 2019.

Pressió de PP, Vox i Ciutadans

Més enllà del recurs presentat a l'Audiència Provincial de Madrid, Podem va voler també defensar-se políticament. En una entrevista a Cadena SER, el coportaveu de l'executiva Rafa Mayoral ha acusat el jutge instructor de fer "coses estranyes", i s'ha mostrat convençut que la investigació és una maniobra per "dissuadir" la gent de fer política perquè "els poders fàctics aniran contra ells". Mayoral ha anat més enllà i ha opinat que darrere de tot plegat hi ha "un interès polític" en fer caure el govern de coalició.

De moment, però, els socis de govern del partit lila han evitat posicionar-se sobre el cas. Ahir el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va esquivar les preguntes relacionades amb la causa judicial contra Podem i va limitar-se a demanar "respecte" per a l'estat de dret i la independència judicial. Tanmateix, els partits de la dreta ja han demostrat que no pensen donar un segon de treva al govern espanyol en aquest cas. Des de PP i Vox han reclamat aquest dimecres que Iglesias dimiteixi o sigui cessat del seu càrrec després que Podem hagi estat imputat per presumpte finançament irregular. Ciutadans, per la seva banda, ha presentat un escrit al Congrés en què sol·licita la compareixença urgent de Pablo Iglesias perquè "rendeixi comptes" sobre la qüestió. "Els espanyols mereixen conèixer el paper que va tenir el vicepresident segon en aquest assumpte", ha dit el portaveu adjunt del grup Edmundo Bal en un tuit.

A l'espera de si l'Audiència de Madrid, doncs, dona la raó a Podem i arxiva la causa o si, per contra, la investigació del jutge continua endavant, els pròxims mesos s'albiren difícils per al partit lila i, de retruc, per a la coalició de govern, que a la tornada de les vacances s'enfrontarà al Congrés a la moció de censura anunciada per Vox en l'últim ple.

stats