Política 25/03/2018

"És la Unió Europea sencera qui té la responsabilitat": el sobiranisme prepara una resposta conjunta

El PDECat insta a mantenir "la calma i la confiança" i la CUP n'exigeix la "llibertat"

Ara
2 min
La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal

BarcelonaReacció immediata de l'independentisme a la detenció de Carles Puigdemont per part de les autoritats alemanyes. El diputat de Junts per Catalunya Quim Torra ha expressat a Twitter que es tracta d'un assumpte que afecta tot el continent europeu i no només Alemanya. "És la Unió Europea qui té la responsabilitat", ha assenyalat a través de Twitter. "Espanya no garanteix un judici just, només revenja i repressió", ha denunciat Elsa Artadi en una piulada.

Les xarxes socials s'estan omplint de posicionaments de líders polítics del sobiranisme, inclòs el president del Parlament, Roger Torrent, que ha insistit en la necessitat de fer un "front comú per defensar els drets i les llibertats individuals i col·lectius".

De fet, segons ha publicat l'ACN, els partits sobiranistes, Catalunya en Comú inclòs, estan en contacte des d'aquest diumenge al matí amb entitats i diferents associacions per donar una resposta conjunta. La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha fet una crida a la "calma" i la "confiança". "Un dels mestratges del president ha estat sempre la serenor amb què ha assumit els moments greus que li ha tocat liderar", ha subratllat.

En la mateixa línia s'ha expressat el coordinador d'organització del partit, David Bonvehí, que ha assegurat que el "tracte" que està rebent el president de la Generalitat és "correcte". Aquesta situació ha provocat que el PDECat hagi decidit reunir de manera extraordinària l'executiva a les 19.00. En declaracions a RAC1, la nova portaveu, Maria Senserrich, ha apuntat que l'objectiu és anar fent "seguiment" dels esdeveniments, donar "escalf" i fer les "actuacions" necessàries. Senserrich espera que la justícia alemanya actuï de manera "equànime".

Sobre la decisió que puguin prendre els organismes alemanys, l'alcalde de Premià de Mar i dirigent del PDECat, Miquel Buch, n'ha dit això: "Ara Europa ja no pot continuar fent veure que xiula el vent. Ha de triar el missatge que envia al món. Es decanta per processos modèlics nascuts a la ciutadania, democràtics, respectuosos i pacífics com el català, o prefereix altres vies".

Paral·lelament, les entitats independentistes es plantegen convocar noves mobilitzacions. De fet, els CDR ja han cridat a fer concentracions. En aquest sentit, el líder de la CUP al Parlament, Carles Riera, ha exigit "la llibertat de Puigdemont" i s'ha mostrat partidari "d'aturar el país".

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, també hi ha dit la seva. "Patirem tot el que s'hagi de patir per fer triomfar la democràcia i els drets nacionals, però no caurem en cap de les trampes ni de les provocacions que ens pararan per fer-nos descarrilar. Tothom amb Carles Puigdemont i els represaliats amb fermesa, civisme i amb la bandera de la no-violència", ha piulat. L'etiqueta #PrimaveraCatalana està corrent amb força per les xarxes i la diputada d'ERC Jenn Díaz també l'ha compartida i ha instat a seguir amb la "mobilització pacífica". Laura Borràs, de JxCat, ha assegurat que aquesta tarda "tornem a sortir al carrer".

stats