TRIBUNALS
Política 28/06/2012

Urdangarin continua sense trobar testimonis que l'exculpin

Iñaki Urdangarin segueix sense trobar testimonis que el desvinculin de les decisions a Nóos. L'empresari Joaquim Boixareu admet que el duc li va encarregar una fundació però es desentén de l'activitat.

Laura Díaz-roig
2 min
L'empresari català Joaquim Boixareu, imputat en el cas Nóos, ahir a la Ciutat de la Justícia amb el seu advocat, Javier Arraut.

BARCELONA.Els testimonis del cas Nóos continuen contradient la versió judicial d'Iñaki Urdangarin i reiteren que el duc de Palma prenia decisions a l'entitat i que va continuar en el càrrec després del març del 2006. El jutge que instrueix el cas, José Castro, que s'ha desplaçat aquesta setmana a Barcelona, va prendre ahir declaració a una dotzena de testimonis -en declararan una setantena fins divendres- i també a un dels imputats, l'empresari català Joaquim Boixareu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com ja van fer anteriorment altres testimonis, una de les seves secretàries, María Ángeles Almazán, va confirmar ahir que Urdangarin continuava al capdavant de Nóos l'estiu del 2006, tot i que ell sempre ha mantingut que va deixar l'entitat el març d'aquell any, després que el rei l'hi demanés. També ahir un dels fundadors de l'Instituto Nóos, Xavier Agulló, va explicar davant del jutge que Urdangarin i Diego Torres compartien responsabilitats a l'entitat, encara que el duc s'encarregava de les relacions públiques i el seu soci d'aspectes contractuals i econòmics. A més, va destacar que no hi havia càrrecs intermedis, ja que el poder l'exercien ells dos -que visitaven l'entitat dos cops per setmana.

La declaració més esperada va ser, però, la de Boixareu, que va admetre que el duc li va encarregar constituir la Fundació Esport, Cultura i Integració Social i va matisar que ho va acceptar perquè Urdangarin era molt amic seu. Per a ell era "tot un honor" participar en un projecte en què, a més, també hi havia Torres, a qui tenia en bona consideració.

En sortir de la declaració, el seu lletrat, Javier Arraut, va assegurar que Boixareu mai va actuar com a "home de palla" o intermediari del duc i que només va ser fundador "no participant" de la fundació. De fet, va admetre que, en cas que s'arribi a provar que Esport i Cultura va servir per desviar fons de Nóos -tal com mantenen les acusacions-, Boixareu se sentiria "una mica desenganyat" amb el duc. L'empresari, que va aspirar a presidir la patronal catalana Foment del Treball, va explicar al jutge que Urdangarin li va donar 30.000 euros per constituir la fundació el 2006. Segons el seu lletrat, Boixareu no volia cobrar per aquesta feina -només si s'invertien en un projecte solidari-, per la qual cosa va acceptar la fórmula de crear la fundació aportant aquests diners. De fet, Arraut va dir que l'empresari fins i tot "va perdre diners", perquè va haver de declarar a Hisenda el que va cobrar i després no va reportar-se la donació.

Conveni amb Salut

Ahir també va declarar l'exconseller d'Universitats i ex alt càrrec de Salut Manuel Balcells, que, com ja va fer Marina Geli en el seu moment, va defensar el conveni entre Salut i Nóos signat el 2005 per 36.000 euros. "Es va complir, i els serveis es van prestar. Per tant, no entra dins la causa", va dir a la sortida de la sala. Balcells va explicar que el conveni tenia una finalitat molt concreta: que el doctor Ignasi de Juan Creix, que havia estat fitxat per Urdangarin a Nóos, acabés el pla director de cooperació i immigració de la conselleria, tal com es va fer.

stats