Política 02/03/2016

Urdangarin diu que "no feia cap pas a la vida" sense consultar-lo amb la casa reial

L'exduc de Palma reconeix al judici del cas Nóos que va cobrar 710.000 euros dels governs balear i valencià en dos anys

Enric Borràs
7 min
Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina de Borbó, entrant avui al judici del cas Nóos

PalmaIñaki Urdangarin ha deixat clar avui que la casa reial controlava el que feien a la trama Nóos. Ha afirmat que ell mateix ho consultava tot amb el secretari de les infantes a la casa reial, Carlos García Revenga. En concret, ha dit: "Jo no feia cap pas a la meva vida sense consultar-ho amb el senyor García Revenga". També ha assegurat que el funcionari d'Hisenda Federico Rubio, que ha definit com un "assessor que venia per part de la casa reial", era qui s'encarregava de fer les declaracions de la renda de la infanta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cunyat del rei d'Espanya també ha reconegut avui al judici del cas Nóos que va cobrar 710.000 euros –iva inclòs– dels congressos Valencia Summit i Illes Balears Forum només els anys 2004 i 2005. Aquests congressos milionaris els pagaven els governs balear i valencià amb diners públics a l'Instituto Nóos, i l'exduc de Palma cobrava els seus 'serveis' per participar-hi facturant-los a través d'Aizoon, l'empresa que tenia a mitges amb la infanta Cristina.

Urdangarin ha reprès aquest matí la declaració com a acusat al judici del cas Nóos que ja va començar la setmana passada. Al judici ha admès que Aizoon servia per "canalitzar" els seus honoraris. "Va ser una recomanació que vaig tenir per part de Miguel Tejeiro quan vaig entrar a Nóos Consultoria", ha explicat, i ha continuat: "Em va dir que per canalitzar els meus honoraris era interessant tenir una societat, ell m’ho va proposar i sempre he confiat en la seva opinió". L'exduc de Palma culpa de tota la gestió fiscal, administrativa i de personal Miguel i Marco Antonio Tejeiro, els cunyats del seu exsoci, Diego Torres.

Després de l’interrogatori del fiscal Horrach, que s’ha acabat cap a les sis de la tarda, ha començat el torn de l’advocada de l’Estat, Dolores Ripoll, que ha tornat a repassar els treballadors d’Aizoon, l’empresa que tenien a mitges els exducs de Palma, perquè considera que en realitat no feien feina i els seus eren contractes ficticis. Urdangarin ha arribat a dir que entén que "hi ha coses" que o bé no el van assessorar bé o "no s’han fet correctament" i que està disposat a pagar el que pertoqui si Hisenda afirma que ha estat així, però que ho considera un problema administratiu. Ripoll li ha demanat si reconeix que va defraudar Hisenda i l’exduc ho ha negat, ha insistit en tractar-ho de "problema administratiu".

Lapsus amb la infanta

Quan el fiscal anticorrupció, Pedro Horrach, ha demanat a Urdangarin per què va incloure la seva dona, Cristina de Borbó, com a copropietària de la seva empresa, Aizoon, l'exduc de Palma ha començat a dir que volia implicar la infanta en els seus projectes. Gairebé aconsegueix el contrari del que volia –exculpar-la–, i ha hagut de rectificar a mitja frase: "Si només en fos sòcia, Cristina de Borbó no tindria implicació en el dia a dia", ha dit. Ha volgut deixar la infanta fora del cas, però de la manera com ho ha plantejat d'entrada gairebé ha aconseguit el contrari.

Iñaki Urdangarin, durant la declaració davant el fiscal Pedro Horrach

Amnèsia reiterada

Com s'esperava, una de les primeres paraules que ha dit Iñaki Urdangarin en la represa de la seva declaració al judici del cas Nóos ha estat un "no ho sé". "No ho sé", "no ho recordo" o "això no ho gestionava jo", amb altres variants d’aquestes expressions, són les paraules més repetides per l’exduc de Palma al judici del cas Nóos. L'exduc de Palma ha arribat a contestar que no sabia si Diego Torres era el gerent de l'Instituto Nóos, que ell presidia. "Doncs no ho sé, no ho recordo, no sé qui era el gerent de l'Instituto Nóos", ha dit.

Urdangarin ha començat la declaració contestant les preguntes del fiscal Anticorrupció sobre alguns dels projectes de la trama Nóos, en concret, sobre l'equip ciclista patrocinat per les Illes Balears que va gestionar Nóos Consultoria. I per evitar causar problemes al seu exsoci, Diego Torres, ha dit que no sap si era ell qui feia els pressupostos de projectes com l'equip ciclista. "El tema de facturació jo no el duia", ha dit.

Una quinzena de contradiccions

Udangarin s’ha contradit més d’una quinzena de vegades durant la declaració. Una de les principals contradiccions ha estat sobre la responsabilitat fiscal i comptable de la trama. "Tot el que podia ser si un treballador està a Aizoon o a Nóos Consultoria respon a una estratègia diguem-ne fiscal que decidia Miguel Tejeiro i executiva Marco Tejeiro" ha declarat Urdangarin al matí. Aquesta via concorda amb l’estratègia d’inculpació dels germans Tejeiro que segueixen Urdangarin i Torres. I, tal com ha fet notar el fiscal, això és una contradicció amb el que havia declarat l’exduc de Palma durant la instrucció del cas, quan va dir que aquests assumptes els duia Torres.

Però hi ha ha hagut més contradiccions. Així, per exemple, ha reconegut que va anar a veure a l’exalcaldessa de València Rita Barberá a l’Ajuntament però ha dit que no van parlar del Valencia Summit tot i que abans del judici, durant la fase d’instrucció, havia afirmat el contrari, que a la reunió havien parlat sobre el Valencia Summit. Urdangarin ha dit avui que la primera i única reunió que va tenir amb Barberá va ser per oferir-li els serveis de Juan Pablo Molinero per a l’organització de la Copa Amèrica. Quan el tribunal li ha retret la contradicció Urdangarin ha rectificat i ha dit que després de parlar de Molinero també van explicar per sobre els altres projectes en què treballaven.

Segons ha rectificat Urdangarin, tan sols va comentar el projecte que tenien d’un congrés sobre turisme i esports a Boston i, segons Urdangarin, el llavors president del Comitè Olímpic Internacional Juan Antonio Samaranch va dir: "tu creus que això s’ha de fer a Boston? No es podria fer aquí?" i el marit de la infanta va respondre que per fer-lo caldria un patrocini molt important. Aquesta hauria estat la llavor dels tres congressos del Valencia Summit que van costar uns tres milions d’euros al govern valencià.

L’exduc de Palma t’ambé s’ha contradit parlant de l’expresident valencià Francisco Camps i del Valencia Summit. "Vostè ha dit que no es va reunir amb el senyor Camps abans de la celebració del congrés", li ha retret Horrach. Per això el fiscal li ha mostrat la transcripció d’una declaració que Urdangarin havia fet en la fase d’instrucció del cas en què havia reconegut que s’havia reunit amb Barberá però també amb Camps, quan van parlar de la Copa Amèrica de vela i del futur Valencia Summit. "Mai he parlat amb el senyor camps sobre aquest tema, mai m’he reunit amb el senyor camps", ha dit Urdangarin, i ha afegit que Barberá li havia dit que si calia anar a parlar amb la Generalitat Valenciana ho faria ella.

La voluntat d’Urdangarin de distanciar-se de tota la gestió de la trama també l’ha fet caure en una de les contradiccions. Quan el fiscal li ha demanat si l’Instituto Nóos va tenir pèrdues pel Valencia Summit, el cunyat del rei ha contestat "desconec els assumptes comptables". El fiscal, llavors, li ha mostrat la transcripció d’una declaració que havia fet Urdangarin al jutge instructor, José Castro, en què havia dit que no hi va haver pèrdues. "En el moment d’aquesta declaració vaig entendre que si s’havien fet les coses bé havia estat un projecte satisfactori per l’instituto Nóos, després amb l’aportació descobreixo que no, però era sempre una percepció", ha dit excusant-se.

Urdangarin també ha responsabilitzat Juan Pablo Molinero, col·laborador de la trama Nóos, de tot el que té a veure amb la gestió del patrocini de l’equip ciclista Illes Balears, patrocinat pel govern Matas i que va implicar 300.000 euros per a l’empresa d’Urdangarin i Torres, Nóos Consultoria, per la gestió de l’oficina de projecte. L’expresident Jaume Matas ja va declarar al judici que aquests diners es podien considerar "una comissió" o "un peatge", i que Urdangarin havia actuat com a “aconseguidor, intermediari o facilitador” en les negociacions pel patrocini de l’equip ciclista, que es va tancar per una quantitat de 18 milions d’euros en tres anys.

"Els temes de les factures eren una funció delegada al departament de comptabilitat, que duia el senyor Marco Tejeiro, és important saber que a les empreses hi ha divisió de funcions", ha afegit Urdangarin continuant la tònica de la declaració de la setmana passada. Divendres passat l'exduc de Palma ja va començar a declarar defensant que tenia un desconeixement absolut de la gestió de les seves empreses. Urdangarin va reconèixer que Aizoon, l'empresa que té a mitges amb la infanta Cristina, va tenir treballadors falsos. Personal contractat que, en realitat, no feia cap feina.

[[OBJEC

Els contractes falsos haurien servit, segons la tesi de les acusacions, perquè Aizoon justifiqués una sèrie de despeses que en realitat no existien i que, al seu torn, l'empresa facturava a l'Instituto Nóos. Amb aquesta estratègia i des de diferents societats de la trama s'haurien buidat de l'Instituto –teòricament sense afany de lucre– els més de sis milions d'euros que va cobrar dels governs balear i valencià.

Urdangarin va dir, amb tot, que els treballadors falsos els havia descobert durant la instrucció del cas, que abans no en sabia res. En va fer responsable l'exsecretari de l'Instituto Nóos i assessor financer de la trama, Miguel Tejeiro, a qui també havia culpat Diego Torres. El cunyat del rei d'Espanya assegura que és "desconeixedor" de la facturació de les empreses de Nóos perquè "es dedicava a una altra cosa".

Tot plegat indica una estratègia comuna entre Urdangarin i el seu exsoci. Diego Torres també culpa Miguel Tejeiro de la responsabilitat de les presumptes irregularitats fiscals de Nóos. Tejeiro havia de ser un dels acusats del cas, però finalment Manos Limpias va retirar l'acusació i tan sols n'és testimoni.

Urdangarin també va reconèixer que havia fet de mitjancer perquè el govern balear patrocinés l'equip ciclista Banesto, però va negar que reclamés cap "peatge" a l'expresident Jaume Matas. "Mai he estat comissionista de res", va afirmar.

stats