Política 26/02/2016

Urdangarin reconeix que tenia treballadors falsos però assegura que no ho sabia

L'exduc de Palma ha negat que el cunyat del rei cobrés mai cap comissió del govern balear o de ningú

Jaume Vinyas
2 min
Iñaki Urdangarin, durant el nudici del cas Nóos

PalmaIñaki Urdangarin ha començat avui a declarar davant del tribunal que jutja el cas Nóos defensant que tenia un desconeixement absolut de la gestió de les seves empreses. L'exduc de Palma ha reconegut que Aizoon, l'empresa que té a mitges amb la infanta Cristina, va tenir treballadors falsos. Personal contractat que, en realitat, no feia cap feina.

Els contractes falsos haurien servit, segons la tesi de les acusacions, perquè Aizoon justifiqués una sèrie de despeses que en realitat no existien i que, al seu torn, l'empresa facturava a l'Instituto Nóos. Amb aquesta estratègia i des de diferents societats de la trama s'hauria buidat de l'Instituto –teòricament sense afany de lucre– els més de sis milions d'euros que va cobrar dels governs balear i valencià.

Urdangarin ha dit, amb tot, que els treballadors falsos els ha descobert durant la instrucció del cas, que no en sabia res. N'ha fet responsable l'exsecretari de l'Instituto Nóos i assessor financer de la trama, Miguel Tejeiro, a qui també va culpar Diego Torres. El cunyat del rei d'Espanya assegura que és "desconeixedor" de la facturació de les empreses de Nóos perquè "es dedicava a una altra cosa".

Tot plegat indica una estratègia comuna entre Urdangarin i el seu exsoci. Diego Torres també culpa Miguel Tejeiro de la responsabilitat de les presumptes irregularitats fiscals de Nóos. Tejeiro havia de ser un dels acusats del cas però finalment Manos Limpias va retirar l'acusació i tan sols n'és testimoni.

Nega comissions

Urdangarin ha reconegut que va fer de mitjancer perquè el govern balear patrocinés l'equip ciclista Banesto però ha negat que reclamés cap "peatge" a l'expresident Jaume Matas. "Mai he estat comissionista de res", ha afirmat. Davant la insistència del cunyat de Felip VI de negar qualsevol coneixement sobre com es gestionaven les empreses vinculades a Nóos, el fiscal Pedro Horrach li ha deixat anar amb ironia: "Senyor Urdangarin, Nóos tampoc era una multinacional".

En un altre moment de l'interrogatori, Urdangarin ha negat que la signatura que figurava en un pressupost fos seva. "Déu ser una anomalia", s'ha justificat. La resta de la declaració, ha continuat escrupolosament el guió i s'ha remès a frases del tipus "no ho sé" o "ho desconec".

Exculpar la infanta

Contra tot pronòstic, Urdangarin ha començat a declarar quan passaven pocs minuts de la una del migdia. Les primeres preguntes del fiscal eren en relació amb correus que l'exduc de Palma va intercanviar amb la seva esposa, Cristina de Borbó.

El fiscal ja s'ha enfrontat amb la presidenta del tribunal, Samantha Romero, en la primera pregunta perquè ella l'ha considerada "impertinent". Finalment, l'ha acceptat i l'interrogatori ha continuat. Horrach, posteriorment, ha aclarit que "el motiu de l'acusació no és només acusar sinó oposar-se a les acusacions que considera infundades", cosa que confirma la sensació generalitzada que la primera tanda de preguntes pretén exculpar la infanta.

Urdangarin ha estat nerviós durant els primers minuts de declaració. Romero li ha cridat l'atenció més d'una vegada perquè parlés amb veu més alta perquè gairebé no se l'entenia.

stats