Política 19/12/2011

Urdangarin s'adjudica un concurs a les Balears abans d'enviar cap proposta, segons 'El Mundo'

A Catalunya, el marit de la infanta Cristina va proposar a la Generalitat el 2005 organitzar unes jornades sobre salut amb un cost de 500.000 euros, publica 'El País'

Ara
2 min
L'expresident Jaume Matas, la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin en una imatge d'arxiu durant un acte de celebració d'un premi Unesco a l'alfabetització concedit el 2005 a una entitat balear.

BarcelonaEl marit de la infanta Cristina, Iñaki Urgandarin, va adjudicar-se l'any 2004 un concurs públic a les Balears dotat amb 60.000 euros abans d'haver presentat al govern cap proposta, segons publica El Mundo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El duc de Palma va aconseguir que el concurs per fer un seguiment de premsa de l'equip ciclista Banesto-Islas Balears se l'adjudiqués l'empresa TNS Media, del grup Sofres, que ell mateix apadrinava.

Les tres propostes que calia per complir formalment amb el procés no van arribar fins l'endemà de l'adjudicació, segons explica el diari. Totes tres van ser enviades per fax des de l'Institut Nóos a nom de societats directament relacionades amb Urdangarin o bé amb algun dels seus socis.

El director general d'Esports d'aquell moment al govern de Jaume Matas era José Luis Pepote Ballester, company de regates de les infantes i amic d'Urdangarin. Aquest cas seria, segons el diari, l'aterratge de l'institut Nóos a les illes, on després va ingressar més de dos milions d'euros organitzant jornades de turisme i esports.

Altres diaris també aporten avui nous detalls sobre els negocis del marit de la infanta Cristina. El País publica que Urdangarin va volen cobrar 500.000 euros per organitzar a Catalunya unes jornades sobre salut.

El 2005, tant ell com el seu soci de l'institut Nóos, Diego Torres, es van reunir amb els consellers d'Economia i Salut de la Generalitat, Antoni Castells i Marina Geli, per proposar organitzar un fòrum de tres dies semblant al que ja havien fet a València i Balears amb un cost global de més de cinc milions d'euros.

El Govern no va signar cap acord per a aquestes jornades, però sí d'altres de cost menor, com un de 30.000 euros subscrit amb el departament de Salut. També es van signar acords de 12.000 euros amb la Diputació i l'Ajuntament de Barcelona.

Público informa d'irregularitats en el pagament d'impostos per part de les societats de la trama Nóos. Assegura que malgrat que Nóos Consultoria i Aizoon (societat participada també per la infanta Cristina) van facturar 8,2 milions d'euros nets entre el 2003 i el 2010, la tributació va ser només del 3,5%.

Així, assegura que només es van pagar 288.838 euros en aquest període per aquestes dues empreses. Una de les vies per evadir impostos i reduir els ingressos, diu el diari, era el creuament de factures entre diverses societats del grup.

stats