Política 26/08/2019

Vilalta respon a Bonvehí amb una crida a la "unitat estratègica": "Si ens tractem amb respecte serem més forts"

La portaveu d'ERC defensa que l'aposta del partit per "ampliar i sumar" no és incompatible amb la "determinació" en el discurs

Anna Mascaró
2 min
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, durant la roda de premsa a la seu del partit

Barcelona"Si ens tractem amb respecte, segur que serem més forts". La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha sortit aquest dilluns al pas de les crítiques que la formació va rebre ahir del president del PDECat, David Bonvehí, que va acusar els republicans "d'aparcar" l'independentisme per "ocupar" l'espai tradicional de l'antiga CiU. Malgrat que no ha volgut respondre directament a les declaracions de Bonvehí, Vilalta ha defensat que "ser més, voler ampliar, sumar, ser cada vegada més forts" no genera un dilema "amb ser determinats" en el discurs. "Contraposar diàleg i confrontació és trampós: és complementari", ha insistit la portaveu, tot i que no ha concretat en què consistiria l'escenari de confrontació amb l'Estat que defensen els republicans, ni si arribaria a la desobediència institucional o no. Amb tot, ha tornat a reclamar una "unitat estratègica" de l'independentisme, i ha advertit contra les "dinàmiques autodestructives" del moviment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La proposta d'ERC per assolir la República passa per treballar i crear condicions per fer-ho possible", ha exposat Vilalta, que ha reivindicat: "Mantenir les majories democràtiques, enfortir les institucions i incrementar els suports socials al mateix temps que desenvolupem accions de denúncia de l'estat espanyol, alhora que apostem pel diàleg i la negociació". La portaveu ha sigut crítica amb els posicionaments contraris al diàleg per part de líders de JxCat. El president Quim Torra va defensar la setmana passada la "confrontació democràtica" amb l'Estat, i va descartar la negociació amb el govern espanyol, tot i que tampoc va aclarir en què es tradueix per a ell aquesta aposta. També l'expresident Carles Puigdemont s'ha posicionat en les últimes setmanes en el mateix sentit. "Aquestes persones també han apel·lat en moltes ocasions al diàleg", ha dit Vilalta en roda de premsa. "Des d'ERC ho seguirem fent encara que els altres no vulguin seure a negociar". I ha recalcat: "ERC sempre serà aquell que vol crear solucions", un exercici que, ha insistit, s'ha de combinar amb "altres accions de protesta, de mobilització, de forçar l'Estat a negociar, amb una pota també internacional".

Amb tot, malgrat les discrepàncies en el bloc independentista, Vilalta ha tornat a fer una crida a buscar "consensos" i una estratègia unitària davant la imminència de la sentència del judici del Procés i a poc més de dues setmanes de la Diada. "Volem que l'Onze de Setembre sigui una oportunitat per consensuar, per acabar amb una dinàmica autodestructiva del moviment independentista", ha recalcat: "Cal trobar consensos, reconstruir aquesta estratègia unitària que ens faci avançar, perquè quan l'hem tingut és quan més hem avançat". En aquest sentit, ha demanat que s'arribi a un acord "sobre pròximes fites i passos". Vilalta ha recordat que el consens sovint ha requerit "esforços" a les diferents formacions independentistes: "Abans i després del 9-N, abans i després del 27-S...", ha dit, i ha insistit que cal seguir-ne fent.

"No sabem quan sortirà la sentència", ha apuntat la portaveu republicana, que ha cridat a "intensificar la feina" en aquestes setmanes per tenir una resposta a punt quan arribi. "Hi ha diversos contactes, reunions, amb diversos actors", ha explicat. "Per nosaltres, podem intentar fer compatibles els diversos matisos que poden existir", ha conclòs, tot i que sempre "combinant el diàleg amb la confrontació".

stats