Política 26/10/2019

“Volen imposar la política de la por amb arrestos aleatoris”

La Paula és a la presó i la Ruth ha quedat en llibertat

M. Esteve / M. Riart
3 min
“Volen imposar la política de la por amb arrestos aleatoris”

BarcelonaLes presumptes irregularitats que denuncien les defenses dels detinguts pels aldarulls de la setmana passada tenen rostre i noms. Com el de la Paula, una noia de 23 anys, estudiant de psicologia i del barri de la Sagrada Família de Barcelona, que des de fa una setmana dorm a la presó de Wad-Ras, el centre penitenciari de dones situat a la Vila Olímpica. A la Ruth la van arrestar dimarts a casa seva, després que un informe policial la situés a l’aeroport del Prat el dilluns 14 d’octubre, quan es van produir els aldarulls. La jutge va descartar el testimoni dels Mossos i la va deixar en llibertat per manca de proves.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cas de la Paula es remunta al 18-O. Ella havia quedat amb les seves amigues per anar a la manifestació unitària que la Intersindical havia convocat, en plena vaga general, al passeig de Gràcia. No tenien cap intenció d’anar davant la Prefectura de Via Laietana, però van decidir acostar-s’hi després de veure un vídeo en què diversos agents de la Policia Nacional treien a cops de porra manifestants de dins d’un establiment, precisament, de Via Laietana. “Volíem donar suport als joves”, relata la Júlia Lostes, una de les companyes que aquell divendres anava amb la Paula. Poca estona després d’arribar-hi, es van trobar entre les corredisses dels manifestants que intentaven escapar d’un dels carrusels que feia la Policia Nacional per dispersar els concentrats. En una d’aquestes maniobres els agents van baixar de les furgonetes, i va ser aleshores quan, enmig de corredisses, van detenir la Paula. “Ella no va participar en cap barricada, només corria per escapar-se de la policia”, assegura la Júlia.

Fins al cap de 14 hores la Policia Nacional no va notificar la detenció. Les seves companyes consideren que són delictes totalment falsos i denuncien, a més, que els agents “es van sobrepassar en l’exercici de la força” durant les hores que la Paula es va passar tancada a la comissaria de la Verneda. “No és just. Volen imposar la política de la por a través de detencions aleatòries”, denuncia la Júlia. Set dies després d’aquell 18 d’octubre, la Paula continua dormint a Wad-Ras. Malgrat la indignació del seu entorn, la Júlia explica que des del primer dia que està empresonada li han fet arribar el seu escalf amb cartes, mentre esperen a poder visitar-la.

Identificada per com es movia

Aquest dimarts els Mossos d’Esquadra es van presentar a casa la Ruth i la van arrestar. Un informe de la unitat d’informació la identificava com una de les joves que havia causat alguns dels disturbis a l’aeroport del Prat el 14 d’octubre. La noia que mostraven les imatges de l’atestat anava tapada de dalt a baix, però un dels policies assegurava “que per la manera de moure’s” era la Ruth, explica el seu advocat, Eduardo Cáliz.

Dimecres la Ruth va passar a disposició judicial. La jutge va escoltar la seva versió i la dels policies i després de valorar les proves va decidir deixar-la en llibertat sense cap tipus de mesura cautelar. “De la persona que els agents identifiquen com la investigada, clarament es pot observar que té una complexió física molt diferent. A més a més, concretament hi ha un element tan característic com un tatuatge de grans dimensions que no s’observa bé en la persona que els agents van creure que era la Ruth”, conclou la jutge.

La resolució judicial, a la qual ha tingut accés l’ARA, subratlla la manca de proves per identificar la noia. “La identificació efectuada pels agents queda desvirtuada pel fet que els mateixos agents en cap cas el 14 d’octubre van identificar a la presumpta autora abans ni després dels fets”, insisteix la jutge, que recorda que des del 14 d’octubre s’han practicat altres detencions pels fets de l’aeroport quan s’han aconseguit recollir més indicis. “En aquest cas ni tan sols se li veia el cap perquè portava un gorro”, els recrimina la resolució.

stats