Política 25/08/2020

Vox presenta una querella trampa contra Iglesias a l'Audiència Nacional

El partit d'Abascal vol que el jutge mossegui l'ham i la traslladi al Suprem

i
Ernesto Ekaizer
3 min
El vicepresident segon del govern espanyol i líder de Podem, Pablo Iglesias, el juliol passat al Senat.

MadridA l'Espanya penal l'acció d'un tribunal o un jutge és un instrument clau de qualsevol estratègia política. Vox ho acaba d'admetre sense complexos per a la seva pròxima moció de censura a Pedro Sánchez. Aquest dimarts, dia 25 d'agost, ha presentat una querella criminal contra Pablo Iglesias pels fets que està investigant el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón en la peça Dina –pel robatori del telèfon mòbil de Dina Bousselham, excol·laboradora del president d'Unides Podem, i les filtracions del seu contingut privat a la premsa– amb un objectiu: que el jutge traslladi la causa a la sala segona del Tribunal Suprem, ja que Iglesias és aforat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit de Santiago Abascal ja havia presentat una denúncia a primers de juliol contra Iglesias, el fiscal Ignacio Stampa, un dels dos fiscals a càrrec del cas Tàndem-Villarejo, Dina Bousselham i l'advocada Marta Flor per sis delictes: denúncia falsa, fals testimoni, simulació de delicte, estafa processal, tràfic d'influències i revelació de secrets.

El tinent fiscal Carlos Ruiz Alegria es va fer càrrec de la instrucció de la part que es referia al fiscal Stampa –aforat davant el TSJCM– a qui Vox i una campanya mediàtica acusen de filtracions en benefici dels advocats d'Unides Podem en la peça Dina. Segons fonts judicials, el fiscal ha examinat totes les diligències realitzades en les actuacions i pràcticament es preparava per arxivar amb una extensa resolució l'esmentada denúncia per manca total de fonament.

Però Vox no ha esperat la resolució. I ahir va presentar la querella, bàsicament la mateixa, a l'Audiència Nacional, tenint en compte que és públic que el jutge García-Castellón està investigant de facto –no pot fer-ho de iure perquè és aforat– possibles actuacions irregulars d'Iglesias. Actuacions que cada vegada més s'han revelat buides de contingut si es fa cas als informes procedents d'una comissió rogatòria de Gal·les i d'un recent informe de la Policia Científica.

Però l'expedició de pesca de Vox resulta evident. Es disposa a presentar una moció de censura contra Sánchez al Congrés de Diputats per disputar el lideratge del Partit Popular i de Pablo Casado. I per preparar el clima ha "reciclat" la denúncia del mes de juliol transformant-la en querella criminal.

Vox tracta de capitalitzar per als seus propis fins el desig del jutge García-Castellón de pescar presumptes delictes d'Iglesias, un objectiu que l'ha portat a estendre el procediment malgrat les peticions de la Fiscalia Anticorrupció de definir quin presumpte bé jurídic ha estat danyat i preguntar a Bousselham, afectada pel robatori, a qui vol acusar.

Però l'Audiència Nacional no és competent per admetre una querella criminal ni contra Iglesias ni contra Stampa.

El jutge està investigant alguns dels presumptes delictes i fins ara ha decidit no elevar a la sala segona del Suprem una exposició raonada contra Iglesias.

Però el jutge de l'Audiència Nacional, tribunal inferior al Suprem, no té capacitat per plantejar qüestions de competència al Suprem. I el querellant, Vox, coneix perfectament que el querellat, el vicepresident segon de govern, Iglesias, és aforat. Té, doncs, obligació de presentar la querella davant el Suprem.

¿Pot el jutge dir que com que no és competent envia la querella al Suprem que és el competent?

No és possible. Perquè un òrgan superior no pot ser objecte de qüestions de competència. Està fora de lloc una presumpta inhibició de l'Audiència Nacional a favor del Suprem.

Aquesta querella de Vox no té res a veure, doncs, amb l'exposició raonada que s'hauria pogut plantejar com a objectiu en el seu moment el jutge García-Castellón en relació amb Iglesias després de practicar algunes diligències. Precisament perquè aquestes diligències no han donat resultat fins al moment, el jutge no ha elevat exposició raonada al Suprem.

El jutge, per tant, no pot "traslladar" la querella de Vox perquè no té competència i només realitzaria una paròdia o simulacre d'inhibició en favor del Suprem.

No té més alternativa, i més quan més coneix la causa perquè l'està instruint ell, que inadmetre la querella de Vox i assenyalar-li el camí a recórrer, els cinc-cents metres que separen l'Audiència Nacional del Tribunal Suprem, per querellar-se contra el vicepresident segon del govern.

Tant Vox com el PP consideren el poder judicial com un braç de la seva acció política per provocar una crisi i afavorir el recanvi de govern, segons ja havíem anticipat.

El partit d'Abascal, al veure la conducta d'ampliar les investigacions del jutge García-Castellón contra Iglesias –també ha citat a declarar l'advocat acomiadat José Manuel Calvente a primers de setembre–, ha decidit llançar canya de pescar per preparar l'escenari de la seva moció de censura.

stats